Άγνωστη “δύναμη” διαπερνά αστρική ροή, δημιουργώντας ερωτηματικά

Photo by Matheus Bertelli from Pexels

Κάτι μάλλον πρωτόγνωρο (για εμάς) και αρκετά μυστηριώδες συνέβη στον γαλαξία μας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τον Απρίλη στην American Physical Society, μία από τις μεγαλύτερες και “αρχαιότερες” ενώσεις φυσικών στον κόσμο.

Η έρευνα, που βασίζεται σε δεδομένα του προγράμματος Gaia, διαπιστώνει πως υπάρχει μια ανεξήγητη σειρά από (τεραστίων διαστάσεων) κοσμικές τρύπες, οι οποίες εντοπίζονται σε μία από τις αστρικές ροές (stellar streams) του γαλαξία μας και συγκεκριμένα στη ροή με την ονομασία GD-1.

Οι αστρικές ροές (όπως αυτή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα να περνά σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη) αποτελούν ομάδες αστεριών που ακολουθούν την ίδια τροχιά και κινούνται μαζί σαν να επρόκειτο για ένα γιγαντιαίο ποτάμι.

Oι επιστήμονες λοιπόν κάνουν λόγο για μεγάλα κενά στη ροή GD-1, τα οποία μάλιστα παρομοιάζουν με “τρύπες από σφαίρες” και υποστηρίζουν πως είναι προς το παρόν άγνωστο τι τα προκάλεσε. Η πυκνότητα της ροής φαίνεται να έχει διαταραχθεί, σαν κάτι πολύ μεγάλο να την διαπέρασε.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ana Bonaca στο LiveScience, της αστροφυσικού του ερευνητικού κέντρου Harvard-Smithsonian που ανακάλυψε τις κοσμικές τρύπες, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τι συνέβη, καθώς ότι κι αν ήταν αυτό που “χτύπησε” την αστρική ροή, μοιάζει να έχει απομακρυνθεί. Η ίδια ωστόσο εκτιμά πως πιθανότατα πρόκειται για χτύπημα από (αόρατη) σκοτεινή ύλη.

Επιπλέον, υποστηρίζει πως το αντικείμενο που το προκάλεσε όλο αυτό θα πρέπει να είχε μάζα ίσως και ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για κάποιο άστρο, ενώ στην περίπτωση που ο θύτης της “επίθεσης” ήταν κάποια μαύρη τρύπα, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους, ανάλογη της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία.

Η ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο θα ήταν αφενός δύσκολο να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή μας και αφετέρου τέτοιες μαύρες τρύπες συνήθως εντοπίζονται μόνο στο κέντρο των γαλαξιών.

Οι υποψίες της Bonaca εστιάζουν στην περίπτωση να πρόκειται για μια ιδιαίτερα συμπαγή “μπάλα” σκοτεινής ύλης, η οποία διαπέρασε την αστρική ροή, συμπαρασύροντας στο διάβα της κάποια από τα άστρα της ροής. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί με σιγουριά.

Η σκοτεινή ύλη (που τα τελευταία χρόνια έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας) αποτελεί έναν υποθετικό τύπο αόρατης ύλης με άγνωστη σύνθεση, που απαρτίζει μεγάλο μέρος του Σύμπαντος. Δεν μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας και η ύπαρξή της προτείνεται λόγω έμμεσων παρατηρήσεων, όπως η αλληλεπίδρασή της με την ορατή ύλη. Η επιστημονική κοινότητα υπέθεσε την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης γιατί κάτι τέτοιο καλύπτει δυσαρμονίες στην κατανόηση μας σχετικά με την βαρύτητα. Γενικά, η ορατή ύλη αποτελεί μικρό μέρος του Σύμπαντος, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως κάτι άλλο υπάρχει που κρατά τους γαλαξίες, μια αόρατη “δύναμη” (ισχυρότερη της βαρύτητας) που ενδεχομένως “οδηγεί” και τη συμπαντική διαστολή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*