Ένας άνθρωπος θα «γονατίσει» την Monsanto;

Μια υπόθεση με πολλαπλές παραμέτρους και άγνωστες προς το παρόν συνέπειες εκδικάστηκε πριν από λίγες μέρες (10/8) σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, ο (πρώην σχολικός φύλακας και πατέρας τριών παιδιών) DeWayne Johnson έγινε ο πρώτος άνθρωπος που «σέρνει» την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto σε δίκη, με την βαρύτατη κατηγορία της πρόκλησης καρκίνου μέσω του διαδεδομένου φυτοφαρμάκου Roundup, ανοίγοντας επιτέλους τη συζήτηση… 

Σε μια δίκη που παρουσιάστηκαν δεκάδες εσωτερικά έγγραφα και emails που «καίνε» την εταιρεία, ο αμερικανικός κολοσσός κρίθηκε ένοχος και πλέον καλείται να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Η Monsanto αντέδρασε ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση στην απόφαση, ενώ δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη στάση των ενόρκων «λάθος». Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά τους ισχυρισμούς της περί μη ενοχής του φυτοφαρμάκου Roundup, το οποίο όπως τονίζει «δεν προκαλεί καρκίνο».

Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, αποκαλύφθηκαν άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πως είναι δυνατόν ένα καρκινογόνο φυτοφάρμακο να καταλήξει να διατίθεται στην αγορά. Για παράδειγμα, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Monsanto όχι μόνο αγνόησε επιστημονικές έρευνες που στοχοποιούσαν τη γλυφοσάτη (βασικό συστατικό του Roundup) ως καρκινογόνο, αλλά ευνόησε και προώθησε τη σύνταξη αναλύσεων που «απενοχοποιούσαν» τα προϊόντα της.

Επιπλέον, ακούστηκαν βαρύτατες αιχμές εναντίον των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες θεωρήθηκαν αποκλειστικά υπεύθυνες για μια σειρά από λάθη και «παραλείψεις» που αφορούσαν στο συγκεκριμένο φυτοφάρμακο. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε πως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατά τη διάρκεια μελέτης σε τρωκτικά που εκτέθηκαν στη γλυφοσάτη, χρησιμοποίησε λάθος μέθοδο ανάλυσης, με αποτέλεσμα να αγνοήσει την εμφάνιση 15 καρκινογενέσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως «άσχετες». Είναι ενδεικτικό πως τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αρχές έχουν στο παρελθόν εκδόσει αποφάσεις που «αθώωνουν» την επίμαχη ουσία, παρόλο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που δείχνουν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Να σημειωθεί, πως τον περασμένο Φεβρουάριο δικαστήριο του Σακραμέντο μπλόκαρε την απόφαση της Καλιφόρνια για σήμανση του φυτοφαρμάκου με ετικέτα που θα το χαρακτήριζε ως καρκινογόνο, κρίνοντάς την «παραπλανητική». Και όλα αυτά για μια ουσία που -σύμφωνα με έρευνες- προκάλεσε βλάβες στο DNA ανθρώπων που ζούσαν κοντά σε περιοχές που ψεκάστηκαν με Roundup.

Σε κάθε περίπτωση, η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αφενός δημιουργεί δεδικασμένο και αφετέρου προμηνύει εξελίξεις. Αν η Monsanto αποτύχει να κερδίσει την έφεση, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την άρση των «ασυλιών» που όπως φαίνεται απολαμβάνουν εταιρείες-κολοσσοί εις βάρος της δημόσιας υγείας.

1 Trackback / Pingback

  1. Νέα, βαρύτατη καταδίκη για την Monsanto - radio nebula

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*