Ένα δέντρο για τον Αντρέι | «Σ’ έναν κόσμο που όλοι ξεχνούν, έχω επιλέξει να θυμάμαι»

Λίγο πριν την πρεμιέρα τους στο 11o Off Off Athens Theater Festival, που θα φιλοξενηθεί στη σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ από 28 Μαΐου έως και 23 Ιουνίου, οι συντελεστές της παράστασης «Ένα δέντρο για τον Αντρέι» (4 και 5/6) μας μίλησαν για όσα βίωσαν, σκέφτηκαν και θυμήθηκαν, προετοιμάζοντας ένα ιδιαίτερο θεατρικό.

 

H συζήτηση ξεκινά από την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και δημιουργό του έργου, η οποία έχοντας μεγάλη εμπειρία στο να χορογραφεί, αποφάσισε να σκηνοθετήσει. Πώς ήταν λοιπόν αυτή η πρώτη απόπειρα;

«Είμαι αρκετά άπειρη ακόμα για να μιλήσω για την σκηνοθεσία. Θα ‘θελα να τονίσω τη σπουδαία βοήθεια που είχα από τους ηθοποιούς της παράστασης καθώς και από την χορογράφο Νικολέττα Σοφία που επιμελήθηκε την κίνηση. Ήταν μια διαδικασία αγχώδης και απαιτητική, όμως εν τέλει δημιουργική και εξαιρετικά ανταποδοτική. Χάρη στη συνεργασία και το ταλέντο όλων των συντελεστών, είμαστε έτοιμοι να διηγηθούμε την ιστορία του Αντρέι στην σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ. Και γι’ αυτό νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντί τους, για όλες τις πρόβες που κάναμε χωρίς χρηματική αμοιβή, για τη δημιουργικότητα και τη βοήθειά τους, ακόμη και για τα αμέτρητα ξενύχτια που ρίξαμε συζητώντας»

Και η συγγραφή;

«Βαθιά συγκινητική, γιατί είναι μια προσωπική μου ιστορία και μέσα από το γράψιμο του έργου έτρεξα πίσω στα καλοκαίρια που περνούσα στην Ουκρανία ως παιδί»

*Μαρία Μάργαρη  ( κείμενο / σκηνοθεσία / Δέντρο )

 

«Σε έναν κόσμο που όλοι ξεχνούν και όλα ξεχνιούνται, έχω επιλέξει να θυμάμαι» είναι η φράση που μας μένει από το έργο και ρωτήσαμε την έτερη σκηνοθέτιδα τι είναι αυτό που εκείνη θα θυμάται

«Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μερίδιο στην αγάπη και την φροντίδα ανεξαρτήτου ηλικίας. Η έλλειψη αυτών είναι ικανή να μας οδηγήσει στην (αυτο)καταστροφή»

Και ο κόσμος τριγύρω, τι θα ήταν καλό να θυμάται;

«Να φροντίζει τον εαυτό του και να κάνει σωστές επιλογές για την υγεία του και την μόρφωσή του. Να προσπαθεί να είναι ευτυχισμένος και αν του περισσεύει και λίγη ευτυχία, να την προσφέρει στον συνάνθρωπο, γιατί ίσως κάποιος να την αναζητεί, όπως ο Αντρέι στην δική μας ιστορία»

*Βασιλική Μουργελά / σκηνοθεσία

 

 

Μέλος της ομάδας και μια ηθοποιός με την επιπλέον ιδιότητα της ψυχολόγου. Τι θα συμβούλευε τους ανθρώπους που προσπερνάνε ή αποτυγχάνουν να διακρίνουν περιπτώσεις σαν κι αυτή του Αντρέι;

«Ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δούμε και να κατανοήσουμε την ξεχωριστή ιστορία που κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την αγκαλιάσουμε και να σταθούμε ευεργετικοί, ίσως καταλυτικοί, έστω και για μια στιγμή. Όπως βλέπουμε και στο έργο, μία μόνο στιγμή ίσως να είναι αρκετή για την στροφή ή την καταστροφή»

*Ελένη Λύρα / Μάνα

 

Υπάρχει κάποιο σημείο του έργου με το οποίο συνδέεσαι?

«Το έργο έχει πολλές αναφορές σε σύγχρονα θέματα. Ωστόσο το σημείο με το οποίο συνδέομαι, είναι η σχέση του ανθρώπου με φύση. Δηλαδή το γεγονός ότι καθώς όλοι είμαστε μέρος της φύσης, όλα τα πλάσματα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να αφουγκραστεί το ένα το άλλο, και να αλληλοβοηθηθούν. Εμείς οι άνθρωποι της πόλης δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ο ρόλος και τα λόγια του δέντρου σε αυτό το έργο επισφραγίζουν τη σχέση αυτή»

*Ελένη Παπαευσταθίου ( γιαγιά / παρέα Ντίμα )

 

Η παράσταση φαίνεται να έχει έντονο το στοιχείο της κίνησης, κάτι που μοιάζει λογικό αν αναλογιστούμε τις χορογραφικές αναφορές της σκηνοθέτιδας. Εξίσου λογική και η επιλογή ενός dance performer για την πλαισίωση του καστ. Ποια είναι λοιπόν η σημασία της κίνησης ως τρόπου αφήγησης μιας ιστορίας;

«Η κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μία κατάσταση, να ντύσει μια ιστορία με πολλαπλούς τρόπους χωρίς να βομβαρδίζει τον θεατή με πληροφορία ή να μπερδεύει. Σαν ένας καμβάς από σώματα, χρωματίζει μια ιστορία.
Σαν ένα οικουμενικό μέσο, ξεπερνά τους φραγμούς της γλώσσας και επικοινωνεί σε ένα άμεσο αλλά και βαθύτερο επίπεδο ταυτόχρονα.

Στην αφήγηση, τόσο στην προκείμενη παράσταση αλλά και γενικότερα, η κίνηση χρησιμοποιείται για να εκφράσει ένστικτα, συναισθήματα, που πολλές φορές ο λόγος αντί να φέρει στο προσκήνιο, τα θολώνει και τα μετατρέπει σε κάτι ξένο και δυσνόητο.

Το σώμα εν αντιθέσει δεν λέει ψέματα, κι αν μαθαίνεις να υποκρίνεσαι μ’αυτό τότε σε μεταμορφώνει σταδιακά στο ρόλο που έχεις επιλέξει»

*Παναγιώτης Λαγανάς  ( παρέα Ντίμα / κλαδί )

 

 

Συμμετέχετε σε ένα θεατρικό που πραγματεύεται την αληθινή ιστορία ενός εφήβου. Μια ιστορία που σημαδεύτηκε από οδυνηρά γεγονότα. Σας επηρέασε με οποιονδήποτε τρόπο;

«Ο πόνος στη ζωή ενός παιδιού είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο που αγγίζει τον οποιοδήποτε. Ειδικά στις μέρες μας που τέτοιες ιστορίες πληθαίνουν θα έπρεπε να μας επηρεάζει και να μας αφορά όλους. Η παράσταση μας με επηρέασε  έμμεσα και μου έφερε εικόνες από το μέλλον. Γιατί μπορεί να μη συναναστρέφομαι με εφήβους στον κοντινό μου κύκλο, αλλά ως πιθανός μελλοντικός γονιός μου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Στην τελική αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη και προσοχή!»

*Αντωνία Πίντζου  ( Ντίμα / Νάντια )

 

 

Κλείνουμε με τον πρωταγωνιστή και την ερώτηση αν έχει βρεθεί ποτέ στη θέση του περιθωριοποιημένου, του ευάλωτου, του θύματος. Αν έχει βρεθεί ποτέ στη θέση του Αντρέι

«Φυσικά και έχω βρεθεί. Ποιος δεν έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση; Ακόμα και αυτοί που λειτουργούν ως θύτες ενάντια στις πιο αδύναμες ομάδες ανθρώπων, έχουν βρεθεί ή θα βρεθούν κάποια στιγμή στη θέση του θύματος»

Και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια συνθήκη;

«Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας. Όχι να το δηλώνουμε. Να το κάνουμε ουσιαστικά. Έτσι μπορούμε να φιλτράρουμε πότε μια άποψη μας εξελίσσει και πότε μας πάει πίσω. Αν πάλι τα πράγματα γίνουν σοβαρότερα από μία προσβολή, η καλύτερη λύση είναι να αναζητήσουμε υποστήριξη, να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό. Μην ντρέπεστε για τους εαυτούς σας και μην αφήνετε να σας επιβάλλεται κανείς»

*Aνδρέας Βελέντζας / Αντρέι

 

 

Tρίτη 4/6 στις 20.15
Τετάρτη 5/6 στις 22.00
Εισιτήρια στο 210 5138067 και στο viva.gr

Φωτογραφίες
: Πέτρος Ηodo, Στέφανος Τσιμπουρλάς


*Οι ηθοποιοί είναι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης “Μοντέρνοι Καιροί”

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*