Ανακάλυψη-ορόσημο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο

Φωτογραφία από Arek Socha από το Pixabay

Σε μια τυχαία και ταυτόχρονα ιστορική ανακάλυψη οδηγήθηκαν Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, τη στιγμή που εξέταζαν αιματολογικά δείγματα με σκοπό των εντοπισμό ανοσοποιητικών κυττάρων με αντιβακτηριδιακή δράση.

Σύμφωνα με τη σχετική τους δημοσίευση στο ακαδημαϊκό περιοδικό έρευνας Nature, αντί για αυτό που έψαχναν, ανακάλυψαν ένα κύτταρο που -όπως και οι ίδιοι δηλώνουν- «κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε». Η άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική ιδιότητα του συγκεκριμένου κυττάρου είναι πως μπορεί να εντοπίσει και να επιτεθεί σε καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας μάλιστα ανέπαφα τα υγιή.

Ο μηχανισμός πίσω από την εν λόγω ικανότητα δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί από τους επιστήμονες, ωστόσο αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους, πρόκειται για έναν μηχανισμό ικανό να καταπολεμήσει μια σειρά διαφορετικών τύπων καρκίνου (οστών, αίματος, εντέρου, προστάτη, μαστού, νεφρών, ωοθηκών, δέρματος και τραχήλου της μήτρας).

Κάτι τέτοιο γεννά αυξημένες προσδοκίες πως μια συνολική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο (οποιασδήποτε μορφής) να είναι ενδεχομένως εφικτή. Εξάλλου, η πολυεπίπεδη αντικαρκινική δράση του νέου ανοσοποιητικού κυττάρου χαρακτηρίζεται από τους υπεύθυνους της έρευνας ως «άκρως ασυνήθιστη».

«Η ανακάλυψη μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό», δήλωσε ο καθηγητής Andrew K. Sewell.

Ήδη, τα πρώτα εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια άφησαν θετικές εντυπώσεις και πλέον αναμένεται η εφαρμογή της θεραπείας σε ασθενείς τελικού σταδίου (υπολογίζεται για τον επόμενο Νοέμβρη), με τον δρ. Sewell να εκτιμά πως θα υπάρξει γρήγορη πρόοδος στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας.

 

Πηγή Telegraph, Nature Immunology, Independent, New Atlas

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*