Απόψε η κορύφωση των Υδροχοΐδων

Photo by: Raman deep (Pexels)

Τα ξημερώματα της Τρίτης (7/5) θα κορυφωθεί το φαινόμενο της «βροχής των Υδροχοΐδων» που διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου. Πρόκειται για μια “βροχή” διαττόντων αστέρων που δίνουν την εντύπωση πως προέρχονται από το Ήτα του Υδροχόου, εξ ου και το όνομά τους: Ήτα Υδροχοΐδες (Eta Aquarids).

Στην πραγματικότητα όμως, αποτελούν “ουρά” του γνωστού κομήτη του Χάλεϊ, ο οποίος είναι ορατός με γυμνό μάτι και περνά από τη γειτονιά μας κάθε 75 περίπου χρόνια (τελευταία φορά το 1986, αναμένεται ξανά στις 28/7 του 2061). Δυο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο), ο πλανήτης μας “βαδίζει” στα χνάρια του κομήτη, πλησιάζοντας τις περιοχές από όπου διέρχεται η τροχιά του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, υπολείμματα του κομήτη και διαστημική σκόνη που άφησε πίσω του να “φωταγωγούν” τον νυχτερινό ουρανό.

Λίγο πριν την αυγή της Τρίτης(03:50 με 05:30), αναμένεται η “βροχή των αστεριών” να πιάσει τη μέγιστη τιμή της με τουλάχιστον 30 (ίσως έως και 50) διάττοντες “αστέρες” την ώρα. Χάρη και στη Νέα Σελήνη της 4ης Μαΐου, η οποία εξασφαλίζει κατασκότεινο ουρανό, το θέαμα αναμένεται να είναι εντυπωσιακό, αρκεί βέβαια να συνοδευτεί και από την κατάλληλη ξαστεριά που θα επιτρέψει την παρατήρηση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*