Αστεροειδής μας «πιάνει στον ύπνο» και περνάει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη

Photo by: Raman deep (Pexels)

 

Μια αναπάντεχη διέλευση συνέβη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τις 25ης Ιουλίου (01:22 UTC / Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα), όταν ένας αστεροειδής πέρασε σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από τη Γη, καταφέρνοντας προηγουμένως να διαφύγει της προσοχής των προγραμμάτων παρακολούθησης που ανιχνεύουν τον ουρανό με σκοπό τον εντοπισμό τέτοιων αντικειμένων.

Για την ακρίβεια, δεν διέφυγε εντελώς την προσοχή, μιας και εντοπίστηκε λίγες ώρες πριν την διέλευση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο χρόνος εντοπισμού αφήνει απογοητευμένους τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν πως πέρασε σχεδόν απαρατήρητος.

Επρόκειτο για τον αστεροειδή 2019 ΟΚ, έναν βράχο με εκτιμώμενη διάμετρο περίπου 100 μέτρων (ή κάτι ανάμεσα στα 57 έως και τα 130μ), που πέρασε σε απόσταση 72 χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Η συγκεκριμένη απόσταση αποτελεί το 0.19 της σεληνιακής απόστασης, με οτιδήποτε κάτω του 1 να θεωρείται «πολύ κοντά» στον πλανήτη μας.

Ο 2019 ΟΚ αποτελεί (για φέτος) τον μεγαλύτερο αστεροειδή που πέρασε στην πιο κοντινή απόσταση. Σε μια ενδεχόμενη πρόσκρουση οι συνέπειες θα ήταν σημαντικές, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν πως θα σχηματιζόταν κρατήρας με διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ η έκρηξη θα αντιστοιχούσε σε κάποια εκατομμύρια τόνων εκρηκτικών.

Κοντά στον πλανήτη μας υπάρχουν χιλιάδες αστεροειδείς και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 2017 ανακαλύφθηκαν περίπου 2.000 τέτοια αντικείμενα. Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις πρόσκρουσης στη Γη (όπως αυτή που δημιούργησε τον κρατήρα της Αριζόνα 50.000 χρόνια πριν), ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής σύγκρουσης (όπως αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους) πρέπει να θεωρείται μάλλον σπάνιο.

Παράγοντες όπως το φως της ημέρας, η απόσταση από τον Ήλιο ή το γεγονός πως σε μεγάλες αποστάσεις οι αστεροειδείς διακρίνονται με δυσκολία, μπορεί να συντελέσουν στο να μη γίνει αντιληπτή μια τέτοια διέλευση. Εν προκειμένω, ήταν το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα All Sky Automated Survey for SuperNovae (ASAS-SN) που -έστω και αργά- εντόπισε τον 2019 ΟΚ, ο οποίος ήταν γνωστός εκ των προτέρων, ωστόσο η ελλειπτική τροχιά του δεν είχε εκτιμηθεί σωστά.

Μάλιστα, ο εν λόγω αστεροειδής αναμένεται να κάνει κι άλλα «περάσματα», πλέον όμως όχι τόσο κοντινά. Αυτός που θα σπάσει το ρεκόρ του 2019 ΟΚ, είναι ο ακόμα μεγαλύτερος 99942 Άποφις με διάμετρο 400 μέτρων, ο οποίος την Παρασκευή (και) 13 Απρίλη 2029 θα περάσει σε απόσταση μόλις 30 χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη.

To 2013, το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας γνώρισε εκτεταμένες ζημιές και εκατοντάδες τραυματισμούς, όταν ένας βράχος περίπου 20 μέτρων διαλύθηκε (λόγω της γήινης ατμόσφαιρας) 30 χλμ πάνω από την πόλη, προκαλώντας μεγάλο ωστικό κύμα. Καταλαβαίνει κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Άποφις για παράδειγμα, έπαιρνε τροχιά σύγκρουσης.

Τι θα γινόταν στην περίπτωση που ένα τέτοιο σώμα κατευθυνόταν προς τη Γη;

Αν το αντιλαμβανόμασταν με την καθυστέρηση που αντιληφθήκαμε τον 2019 ΟΚ, τότε πιθανότατα δεν θα υπήρχε καμία αντίδραση. Αν όμως «βλέπαμε» τον αστεροειδή εγκαίρως, τότε κάποιο από τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή «τρέχουν», θα αναλάμβανε δράση. Τέτοιου είδους προγράμματα είναι τα σκάφη OSIRIS-REx της ΝΑΣΑ και το ιαπωνικό Hayabusa 2 που ήδη έχουν επισκεφθεί αστεροειδείς.

Στόχος των επιστημόνων όχι η καταστροφή ενός τέτοιου αντικειμένου, καθώς αυτό θα δημιουργούσε νέους κινδύνους με τα συντρίμμια να απειλούν τον πλανήτη, αλλά να καταφέρουν να δώσουν μια μικρή ώθηση, η οποία θα ήταν ικανή να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την τροχιά του.

 

Πηγή The Watchers, Cnet.com, ScienceAlert

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*