Αστεροσκοπείο Αθηνών: Βιώνουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί

Φέτος τον χειμώνα, στην Αθήνα, το κρύο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς την αδυναμία της πλειοψηφίας των κατοίκων των Αθηνών να ζεσταθούν επαρκώς (μόλις το 16,25% δηλώνει ότι διαθέτει ικανοποιητική θέρμανση, σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ), ένας σχετικά ζεστός χειμώνας μπορεί αρχικά να φαντάζει ανακουφιστικός:

Ωστόσο, διανύουμε το θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 160 ετών, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφηκε η υψηλότερη μέση νυχτερινή θερμοκρασία (11,7 βαθμοί Κελσίου) και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ήταν το θερμότερο (μέση θερμοκρασία 14,8 β. Κ.) από το 1860 μέχρι σήμερα. Όπως επισημαίνει το ΕΑΑ, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ξεκάθαρο αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής που σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 2020 ήταν μαζί με το 2016 οι θερμότερες χρονιές όλων των εποχών για τον πλανήτη.

Μπορεί λοιπόν ο ανοιξιάτικος αυτός καιρός να φαίνεται ευχάριστος, το φαινόμενο ωστόσο κρίνεται από τους επιστήμονες μάλλον ανησυχητικό.

Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από την περίφημη Συμφωνία των Παρισίων, βάση της οποίας 197 κράτη υπέγραψαν ένα σύνολο από διατάξεις που αυστηροποιούν το πλαίσιο εκπομπής αερίων, με στόχο την αποφυγή της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών Κελσίου. Όμως, δεν ήταν λίγες οι φωνές από τα συμβαλλόμενα κράτη, που έκριναν τη συνθήκη αυτή από μετριοπαθή έως και ανεπαρκή, καθώς, όπως επισημαίνουν, για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο στόχος αυτός όφειλε να είχε τεθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Επιπλέον, η Συμφωνία προέβλεπε πως τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα θα τεθούν σε ισχύ -τυπικά- μετά το 2020, κάτι που (για όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της) είναι αρκετά αργά. Ας σημειωθεί εδώ, ότι στο μεταξύ οι ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου, υπέγραψαν την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού (4 Νοεμβρίου 2020), γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα το τοπίο.

Το εύκρατο μεσογειακό κλίμα της Αττικής σχοινοβατεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας κλιματικής ανισορροπίας, η οποία -όπως επισημαίνει η CLIMPACT (Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή)- θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΑΑ:

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών 160 χρόνων στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2020 αλλά και κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2021 αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του ΕΑΑ που χρονολογείται από τo 1860.

Συγκεκριμένα, ο Δεκέμβριος του 2020 ήταν ο θερμότερος Δεκέμβριος στη περίοδο αναφοράς ως προς τη μέση ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία (11.7 0C) και ο δεύτερος θερμότερος ως προς τη μέση θερμοκρασία (13.8 0C), (με πρώτο το Δεκέμβριο του 1960 με 14.1 0C).

Κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2021, η μέση θερμοκρασία στο Θησείο ήταν 14.8 0C, η μέση μέγιστη 18.3 0C και η μέση ελάχιστη 12.1 0C. Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα κατά τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση αιώνα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, ενώ είναι μεγαλύτερες κατά 5 περίπου βαθμούς από τις αντίστοιχες μέσες κλιματικές τιμές της πιο πρόσφατης περιόδου αναφοράς, 1981-2010.

Στις 9/1/2021 η θερμοκρασία στο Θησείο ξεπέρασε τους 22.2 βαθμούς, αποτελώντας επίσης ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών (μαζί με το 2010) για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Θερμοκρασία ρεκόρ ίση με 17 0C σημειώθηκε και στην ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία.

Ας σημειωθεί τέλος ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά (μαζί σε το 2016) που καταγράφηκε ποτέ στη Γη. Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν “καθαρά σημάδια” της κλιματικής αλλαγής τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Οι Έλληνες επιστήμονες μέσω του CLIMPACT – Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή, μελετούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας και αναπτύσσουν εργαλεία για έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών από τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*