Ασυνήθιστο βαρυτικό κύμα άγνωστης προέλευσης «χτυπά» τη Γη για κλάσματα του δευτερολέπτου

Σε ακόμη μία καταγραφή βαρυτικών κυμάτων προχώρησαν στις 14 Ιανουαρίου οι αστρονόμοι των ειδικών προγραμμάτων LIGO και Virgo, μόνο που αυτή τη φορά οι παρατηρήσεις τους συνοδεύονται από πολλά ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί κατέγραψαν ένα «ξέσπασμα» κυμάτων βαρύτητας να «χτυπά» τη Γη για κλάσματα του δευτερολέπτου, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τι προκάλεσε το φαινόμενο.

Συνήθως, είναι οι συγκρούσεις αντικειμένων μεγάλης μάζας (όπως οι μαύρες τρύπες ή τα άστρα νετρονίων) που «στέλνουν» τέτοια κύματα, τα οποία μάλιστα εξαπλώνονται σαν «ρυτίδες» στο χωροχρόνο, όμως αυτό που μπερδεύει σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η εξαιρετικά μικρή διάρκεια του φαινομένου, καθώς υποτίθεται πως τέτοιου είδους συγκρούσεις δημιουργούν «σήματα» που διαρκούν περισσότερο και παρουσιάζουν αυξομειώσεις στη συχνότητα, ακολουθώντας έτσι την πορεία σύγκρουσης των σωμάτων.

Παρόλο λοιπόν που το αναμενόμενο θα ήταν διαδοχικά κύματα, αυτό που συνέβη ήταν ένα στιγμιαίο βαρυτικό «χτύπημα» άγνωστης μάλιστα προέλευσης.

Οι επιστήμονες κάνουν υποθέσεις για το τι έχει συμβεί, ωστόσο καμία από αυτές δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το LiveScience, υπάρχουν τρία μέχρι στιγμής βασικά σενάρια: αυτό του σουπερνόβα (αν και δεν ανιχνεύθηκαν νετρίνα όπως θα συνέβαινε μετά από τέτοια έκρηξη), αυτό της σύγκρουσης μαύρων τρυπών μεσαίου μεγέθους (αν και θα έπρεπε να υπάρχουν αυξομειώσεις στο σήμα) και αυτό του απλού λάθους (αν και το σήμα καταγράφηκε από 3 διαφορετικούς -και πολύ αξιόπιστους- ανιχνευτές).

Τι είναι τα βαρυτικά κύματα

Καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόβλεψη του Αϊνστάιν 100 χρόνια μετά. Αποτελούν κυματισμούς της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς που προκαλούνται από κοσμικά φαινόμενα μεγάλης κλίμακας και η ανακάλυψη τους (η οποία χαρακτηρίστηκε ανακάλυψη του αιώνα) είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς επιτρέπει στους επιστήμονες αφενός την άμεση παρατήρηση της Μεγάλης Έκρηξης (τα συμβατικά τηλεσκόπια μπορούν να ανιχνεύσουν ακτινοβολία μέχρι τα 400.000 έτη μετά το Big Bang) και αφετέρου την παρατήρηση αντικειμένων που δεν εκπέμπουν φως (όπως μαύρες τρύπες και σκοτεινή ύλη).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*