Διαθέσιμο online το ντοκιμαντέρ «Ο αγώνας για τις Σκουριές»

Ένα χρόνο πριν, οι Leopold Helbich και Wasil Schauseil κυκλοφορούσαν το ντοκιμαντέρ «ELDORADO – The Struggle for Skouries», του οποίου η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον κόσμο που ενδιαφερόταν να δει στην οθόνη τον αγώνα μιας τοπικής κοινωνίας και των πολιτών που τάχθηκαν στο πλευρό της ενάντια στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη και την συνεπακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή.

Ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, και αφού όσοι και όσες στήριξαν οικονομικά το εγχείρημα, είχαν ήδη την ευκαιρία να το δουν δωρεάν, οι δημιουργοί του το διαθέτουν ελεύθερα μέσω διαδικτύου και για τον υπόλοιπο κόσμο που επιθυμεί να το δει.

 

Όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του «ELDORADO – Ο αγώνας για τις Σκουριές»:

«Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας Eldorado Gold, η οποία φτιάχνει ένα «χρυσό» μονοπώλιο. Παρόλο που τα εξορυκτικά της σχέδια θα οδηγήσουν σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρία έχει την υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των πολιτικών για την προσέλκυση των «επενδύσεων».

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να μην αντιδράσει. Παρόλα αυτά, οι τοπικές κοινότητες αντιτίθενται στις εξορυκτικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «εξορυκτική χαβούζα» προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρώτες ύλες των βιομηχανιών, με τεράστιο όμως κόστος για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Με συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής και αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό κόστος του χρυσού που θα πληρωθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*