Η Αστροβιολογική Αρχή του Κοπέρνικου υποθέτει την ύπαρξη δεκάδων εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας

Photo by James Wheeler from Pexels

Η πλέον διακριτή ιδιότητα της Γης είναι αυτό που εκλαμβάνουμε ως μοναδική (και άκρως εντυπωσιακή με βάση το τι συμβαίνει τριγύρω) ικανότητα να φιλοξενεί Ζωή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, συχνά αναρωτιόμαστε αν είμαστε μόνοι σε αυτό το αχανές και φαινομενικά αφιλόξενο σύμπαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Η πιθανότητα να είμαστε η μόνη μορφή νοημοσύνης σε ολόκληρο σύμπαν

 

Πάνω σε αυτό το ερώτημα συλλογίστηκαν οι αστροφυσικοί Tom Westby και Christopher Conselice, καταθέτοντας την άποψή τους στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού The Astrophysical Journal.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, όχι μόνο θα μπορούσε να υπάρχει Ζωή στο σύμπαν, αλλά ο γαλαξίας μας και μόνο θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενεί τουλάχιστον 36 εξωγήινους πολιτισμούς, δηλαδή μορφές νοημοσύνης ίσως και σε επικοινωνία μεταξύ τους, με τον χρόνο και την απόσταση να λειτουργούν ως εμπόδια ώστε να τους γνωρίσουμε ή έστω να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ή αν ποτέ υπήρξαν.

Η συγκεκριμένη έρευνα, αντίθετα με προηγούμενες προσπάθειες, δεν βασίστηκε στην περίφημη «εξίσωση του Ντρέηκ», που δημιουργήθηκε το 1961 από τον αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ και χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος υπολογισμού των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών, αλλά κινήθηκε γύρω από επιστημονικές παρατηρήσεις σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεται η Ζωή.

Με αυτή τη μέθοδο, οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα, ισχυρίζονται πως κατάφεραν να αποκλείσουν ερωτήματα που δεν μπορούν για την ώρα να απαντηθούν, όπως ποιοι είναι οι πλανήτες που θα μπορούσαν όντως να ευνοήσουν την ανάπτυξη Ζωής και ποιο μέρος αυτής θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νοημοσύνη.

Συνυπολογίζοντας λοιπόν την υπάρχουσα γνώση σχετικά με την ηλικία των αστεριών, τη σύστασή τους και το πως αυτά σχηματίστηκαν και λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανότητες για ύπαρξη πλανητών παρόμοιων με τη Γη σε κατοικήσιμες περιοχές του γαλαξία, κατέληξαν στην Αστροβιολογική Αρχή του Κοπέρνικου, με σκοπό να θέσουν (υποθετικά) τα  όρια της εξωγήινης Ζωής και νοημοσύνης.

Στην ουσία έψαξαν για πλανήτες με την κατάλληλη θερμοκρασία και απόσταση από το μητρικό άστρο του πλανητικού τους συστήματος, που θα παρείχαν την απαιτούμενη σταθερότητα, ώστε να αναπτυχθεί Ζωή με την μορφή που την ξέρουμε.

Οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως η εξωγήινη νοημοσύνη χρειάζεται (όπως και η γήινη) 4,5 με 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθεί και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο αν οι συνθήκες είναι κι αυτές παρόμοιες. Παίρνοντας λοιπόν ως δεδομένο το μόνο αξιόπιστο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας (την ανάπτυξη της Ζωής στη Γη), κατέληξαν πως -στο γαλαξία μας- θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 36 εξωγήινοι πολιτισμοί.

Η παρουσία τους θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή μέσω των ραδιοσημάτων που πιθανώς θα εξέπεμπε ο τεχνολογικός τους πολιτισμός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον δικό μας, όμως πρέπει να έχει κανείς υπόψη πως η τεχνολογία στη Γη αναπτύχθηκε  μόλις στον τελευταίο αιώνα ύπαρξης της ανθρωπότητας.

Και παρόλο που η έρευνα αφορά μόνο στον δικό μας γαλαξία, πρέπει να σημειωθεί πως οι αποστάσεις κάθε άλλο παρά μικρές είναι. Για παράδειγμα, η μέση απόσταση μεταξύ των υποτιθέμενων εξωγήινων πολιτισμών υπολογίζεται σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας στα… 17 χιλιάδες έτη φωτός. Η επικοινωνία μεταξύ πολιτισμών σε αυτή την απόσταση ή έστω η προσπάθεια για επικοινωνία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολη ή και ακατόρθωτη, ανάλογα με το επίπεδο της τεχνολογίας τους.

Παράλληλα αναφέρεται, πως κατά τις εκτιμήσεις τους χρειάζονται περισσότερα από 3 χιλιάδες χρόνια ύπαρξης ενός τεχνολογικού πολιτισμού, ώστε αυτός να μπορέσει να εντοπίσει κάποιον άλλον, ενώ για να υπάρξει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτισμών, το χρονικό διάστημα που απαιτείται υπολογίζεται στο διπλάσιο.

Στο λιγότερο αυστηρό σενάριο της έρευνας, υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να υπάρχουν τουλάχιστον 928 εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία, καθώς ένας τόσο “μεγάλος” αριθμός θα σήμαινε πως κάποιοι από αυτούς βρίσκονται και σε κοντινότερες μεταξύ τους αποστάσεις, κάτι που θα έριχνε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανίχνευση ενός πολιτισμού στα 700 χρόνια.

Κλειδί σε όλα αυτά είναι είναι ο χρόνος ζωής και επιβίωσης ενός πολιτισμού, ο οποίος λογικά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, προκειμένου δύο πολιτισμοί να έρθουν σε επαφή. Μάλιστα, η έρευνα καταλήγει στην εξής διαπίστωση:

Αν η αναζήτηση εξωγήινης Ζωής, σε απόσταση που φτάνει τα 7 χιλιάδες έτη φωτός, δεν δώσει αποτελέσματα, τότε είναι πιθανόν είτε η Ζωή στη Γη να αποτελεί ένα πολύπλοκο και μοναδικό φαινόμενο που βασίζεται στη τυχαιότητα πολύ περισσότερο από όσο η συγκεκριμένη έρευνα θεωρεί είτε ο χρόνος ζωής ενός πολιτισμού πρέπει να υπολογίζεται περίπου στα 2 χιλιάδες χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες έρευνες επιχειρούν όχι μόνο να φωτίσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους σχηματίζεται η Ζωή αλλά και να προβλέψουν το μέλλον της Ανθρωπότητας.

Όπως εκτιμούν οι εισηγητές της Αστροβιολογικής Αρχής του Κοπέρνικου: «Εάν διαπιστώσουμε ότι η νοήμων ζωή είναι κοινή, τότε αυτό θα αποκάλυπτε ότι ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρχει για πολύ περισσότερο από μερικές εκατοντάδες χρόνια, εναλλακτικά αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν ενεργοί πολιτισμοί στο Γαλαξία μας, είναι κακό σημάδι για τη δική μας μακροπρόθεσμη ύπαρξη. Ψάχνοντας για εξωγήινη έξυπνη ζωή – ακόμα κι αν δεν βρούμε τίποτα – ανακαλύπτουμε το μέλλον και τη μοίρα μας».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*