«Άνθρωποι που ήταν κοντά του, δεν πιστεύουν πως το έκανε» | Τα δεδομένα της έρευνας Γκραντ

Στις 8 Απριλίου του 1994 η είδηση του θανάτου του Kurt Cobain κάνει τον γύρο του κόσμου. Τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα των ΗΠΑ εστιάζουν όχι στην παρακαταθήκη που άφηνε πίσω του, αλλά στα ναρκωτικά και την απόγνωση των στίχων του. Δεν διστάζουν να τον παρουσιάσουν σαν “παράδειγμα προς αποφυγή”, έναν άνθρωπο γεμάτο θυμό που δεν εκτιμούσε όσα είχε και που η τεράστια εμπορική επιτυχία δεν αρκούσε για να τον κάνει ευτυχισμένο. Στην ουσία υπονοούν πως η αυτοκτονία έμοιαζε με λογική συνέχεια της στάσης ζωής του και τον κατατάσσουν ως ένα ακόμα θύμα της επιτυχίας. Δεν βρίσκουν έναν καλό λόγο να πουν για έναν άνθρωπο που μόλις έχει πεθάνει, ωστόσο έχουν ήδη ολοκληρώσει το πόρισμα.

«Τα τραγούδια τους γεμάτα εικόνες απόγνωσης και βίας. Ένας στίχος λέει: O ήλιος έφυγε, αλλά έχω ένα φως, η μέρα τέλειωσε, αλλά περνάω καλά»

Από την άλλη μεριά, η Αστυνομία διαπιστώνει το προφανές. Ένας καλλιτέχνης με χρόνια κατάθλιψη και ιστορικό καταχρήσεων βρίσκεται πεσμένος στο πάτωμα. Στο στήθος του μια καραμπίνα και πιο δίπλα ένα χειρόγραφο σημείωμα. Πρόσφατα φέρεται να παρουσίασε αυτοκτονικές τάσεις, μάλιστα υπάρχει και η σχετική αστυνομική καταγραφή, όταν η σύζυγός του ειδοποίησε πως κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο, απειλώντας να αυτοκτονήσει. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Νιρβάνα αυτοκτόνησε. Ο φάκελος κλείνει.

Για να είμαστε δίκαιοι, το ίδιο σκέφτηκαν όλοι. Φίλοι, συγγενείς, φανς θεώρησαν την εκδοχή της αυτοκτονίας πειστική, σαν ένα κομμάτι που ολοκλήρωνε το προσωπικό παζλ ενός σπουδαίου αλλά και ταυτόχρονα ταραγμένου ανθρώπου. Και ίσως να είχαν δίκιο. Ωστόσο μόλις μία εβδομάδα μετά οι πρώτοι “ψίθυροι” θα αμφισβητήσουν την επίσημη εκδοχή και θα δημιουργήσουν ένα γρίφο που παραμένει άλυτος έως και σήμερα.

Αφού ξεκαθαρίσουμε πως είναι λογικό να αναπτυχθούν “θεωρίες συνωμοσίας” γύρω από ένα περιστατικό που έτυχε μεγάλης προβολής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη και αφού επισημάνουμε πως το όνομα Κομπέιν αποτελεί μεγάλη πηγή κερδών για κάθε είδους επιτήδειο (το ίδιο βέβαια ισχύει και για το “περιβάλλον” του), σας παραθέτουμε όλα τα επιχειρήματα περί δολοφονίας και όχι αυτοκτονίας του θρύλου της grunge, όχι γιατί τα “δεχόμαστε”, αλλά γιατί έχουν -πραγματικά- ενδιαφέρον.

Η αρχή

Στις 15 Απριλίου ο Richard Lee δημοσιογράφος της τοπικής δημόσιας τηλεόρασης (μη κερδοσκοπική τηλεόραση των ΗΠΑ όπου το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση ώστε να δημιουργήσει το δικό του περιεχόμενο) ξεκινά μια σειρά εκπομπών με τίτλο «Ο Κερτ Κομπέιν δολοφονήθηκε»

Τα βασικά του επιχειρήματα είναι κάποιες αστοχίες στην αστυνομική έρευνα και ένα βίντεο που ο ίδιος εξασφάλισε από το σημείο, όπου διακρίνεται η απουσία μεγάλου όγκου αίματος, όπως υποτίθεται πως θα περίμενε κανείς. Ούτως ή άλλως, η μαρτυρία του ηλεκτρολόγου Gary Smith που βρήκε τον Κομπέιν λέει το ίδιο. Ο Smith στην κατάθεσή του υποστήριζε πως αρχικά νόμισε ότι ο Κομπέιν κοιμόταν και κατάλαβε τι συμβαίνει όταν παρατήρησε λίγο αίμα να τρέχει από το αυτί του μουσικού. Στο σημείο αυτό, γιατροί απαντούν δημόσια στον Lee πως το επιχείρημα περί αίματος δεν είναι απαραίτητα σωστό, καθώς σχετίζεται και με το είδος του χτυπήματος και πως στην ουσία δεν αποδεικνύει κάτι.

Με δεδομένη την προϊστορία της αμερικανικής (και όχι μόνο) κοινωνίας σε παρόμοια περιστατικά και την τάση για δημιουργία θεωριών συνωμοσίας ( π.χ ο Έλβις ζει), οι περισσότεροι θεωρούν πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τον Κομπέιν και πως κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν μια θεωρία δολοφονίας του. Τα επιχειρήματα του Lee δεν πείθουν και η υπόθεση φαίνεται να κλείνει οριστικά.

Ωστόσο, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ αποφασίζει να συνεχίσει την έρευνα και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της δολοφονίας. Θα κατηγορηθεί τα επόμενα χρόνια πως προσπαθεί να βγάλει λεφτά και να κερδίσει δημοσιότητα από τον θάνατο του Κομπέιν. Επρόκειτο για τον Tom Grant, ο οποίος δεν ήταν άσχετος με την υπόθεση. Ήταν ο άνθρωπος που η σύζυγος του Κερτ, Κόρτνεϊ Λοβ, προσέλαβε για να τον εντοπίσει, λίγες μέρες πριν το θάνατό του, όταν εκείνος ήταν εξαφανισμένος. Και είναι ο ίδιος άνθρωπος που στην συνέχεια θα κατηγορήσει ανοιχτά την Κόρτνεϊ ως αυτουργό της «δολοφονίας Κομπέιν»

Soaked In Bleach (2014): Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την θεωρία δολοφονίας του Κερτ Κομπέιν και βασίζεται στην έρευνα του Tom Grant

Τα επιχειρήματα της «έρευνας Grant»

Ο ντετέκτιβ που η ίδια η Κόρτνεϊ προσέλαβε, θα πει αργότερα πως κάποιες συμπεριφορές της τον προβλημάτισαν. Για το λόγο αυτό, ηχογραφεί κάθε συνομιλία τους, έχοντας δώσει μάλιστα κάποια ηχητικά στη δημοσιότητα. Και εκεί υπάρχουν όντως αναφορές της που δεν την τιμούν, όπως το «δεν είχε φίλους» ή το «κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα». Παράλληλα, την απασχολεί έντονα το πως θα χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, ενώ φαίνεται πως διέρρεε στα μέσα πληροφορίες για μια δική της υποτιθέμενη απόπειρα αυτοκτονίας ώστε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της ως πραγματικό θύμα της όλης ιστορίας. Γίνεται ανακόλουθη όσον αφορά το περιστατικό της Ρώμης, λέγοντας αρχικά πως υπήρχε σημείωμα αυτοκτονίας το οποίο και θα έδειχνε στον Grant (ο οποίος αμφισβητεί την ύπαρξη σημειώματος), για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως το έκαψε, επειδή έγραφε μη κολακευτικά πράγματα για αυτή. Αθετεί δεσμεύσεις της και φαίνεται πως προσπαθεί να χειραγωγήσει πρόσωπα στην υπόθεση. «Είναι προφανές πως ψεύδονται» λέει σε ένα από τα ηχητικά η δικηγόρος του Κομπέιν, αναφερόμενη στην Κόρτνει και τον Dylan Carlson (στενό φίλο του συζύγου της), οι οποίοι διαψεύδουν έναν μεταξύ τους τηλεφωνικό διάλογο. Όταν ο διάλογος συνέβη ο Carlson αναζητούσε παρέα με τον Grant τον εξαφανισμένο Kurt Cobain. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η Love βρίσκεται παρέα με τη δικηγόρο του συζύγου της, η οποία ακούει τα λόγια που οι δυο τους αρνούνται: «Ψάξε στο green house», το δωματιάκι πάνω από το γκαράζ, στο οποίο εν τέλει βρέθηκε ο Κομπέιν.

Υπό αυτό το πρίσμα, γεννά απορίες ακόμα και η τοποθέτησή της μέσω ηχογραφημένου μηνύματος το βράδυ της ολονυχτίας, όπου πριν διαβάσει το σημείωμα στους συγκεντρωμένους , λέει πως «δεν ξέρω τι συνέβη, εννοώ θα συνέβαινε, αλλά μπορούσε να συμβεί όταν θα ήτανε 40. Πάντα έλεγε πως θα ζήσει περισσότερο από όλους και θα φτάσει τα 120»

Ο Grant την έχει κατηγορήσει δημόσια ως αυτουργό της δολοφονίας και έχει σταθεί επανειλημμένα στο γεγονός πως η Love δεν έχει πάρει ποτέ νομικά μέτρα εναντίον του. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί δε θέλει να ακουστούν όλα αυτά μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πέρα όμως από την πασίγνωστη για τις ιδιορρυθμίες της και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά της, Courtney Love, ας δούμε ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα.

Γεμάτος ηρωίνη

Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν μεγάλη ποσότητα ηρωίνης (και του ηρεμιστικού Valium) στο αίμα του Κομπέιν. Σύμφωνα με τον Grant η ποσότητα ήταν αρκετή για να τον σκοτώσει (αν και δεν υποστηρίζει πως αυτό συνέβη, αλλά πως χρησιμοποιήθηκε για να τον ακινητοποιήσει σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση). Παράλληλα, θα υπάρξουν γιατροί που θα αναρωτηθούν αν με τη συγκεκριμένη ποσότητα ηρωίνης στο αίμα του, ήταν σε θέση ο 27χρονος τραγουδιστής να αντέξει τόσο το σωματικό όσο (κυρίως) το ψυχολογικό βάρος μια αυτοκτονίας. Και απαντούν πως φαντάζει αρκετά δύσκολο, θεωρώντας πως η καρδιά του δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Είναι χαρακτηριστική η δημοσίευση του Καναδού τοξικολόγου Roger Lewis με τίτλο «Οι νεκροί δεν τραβάνε σκανδάλες». Στον αντίποδα, όσοι απορρίπτουν τη «θεωρία δολοφονίας» θα αντιτείνουν πως έχει σημασία και η αντοχή κάθε οργανισμού απέναντι στο ναρκωτικό και θα τοποθετήσουν τον Κομπέιν στην κατηγορία του «σκληρού χρήστη». Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο γιατρός Colin Brewer θα κάνει ένα πείραμα για να αποδείξει του λόγου το αληθές, παίρνοντας ο ίδιος την διπλάσια δόση ηρωίνης. Και παρόλο που κατάφερε υπό την επήρεια της δόσης να ισορροπήσει στο ένα πόδι, το πείραμα είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα που ως επιστήμονας όφειλε να γνωρίζει. Ο Brewer είχε πάρει τη δόση από το στόμα κάτι που δεν μπορεί επ’ ουδενί να συγκριθεί με την ενέσιμη λήψη που στέλνει το ναρκωτικό απευθείας στο αίμα.

Κάποιοι θα συνδέσουν το επιχείρημα της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης με την απουσία αίματος που επικαλέστηκε ο Lee, υποστηρίζοντας πως η καρδιά του είχε σταματήσει πριν τον πυροβολισμό.

Χωρίς αποτυπώματα

Παράλληλα, το όπλο που βρέθηκε, εξετάστηκε για αποτυπώματα ένα μήνα μετά (6 Μαΐου) με αποτέλεσμα τα 4 δείγματα που συλλέχθηκαν να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Αστυνομίας αναφέρει πως δεν βρέθηκαν αποτυπώματα ούτε στο σημείωμα ούτε στο στιλό.

Η σιγή της Caroll

Ο Grant επικαλείται και την δικηγόρο του Κομπέιν, Rosemary Carroll, η οποία (σύμφωνα με τον ίδιο) τον πίεσε να μην εγκαταλείψει την έρευνα, τονίζοντας πως «ο Κερτ δεν ήταν αυτοκτονικός». Του εκμυστηρεύθηκε μάλιστα, πως ο Κομπέιν σκόπευε να χωρίσει (κάτι που έχει υποστηρίξει στο ντοκιμαντέρ Kurt&Courtney και η νταντά της Φράνσις) και είχε ζητήσει από την Carroll να συντάξει μια διαθήκη που δεν θα περιελάμβανε την Courtney. Η Carroll δε σχολίασε ποτέ τους ισχυρισμούς Grant, ωστόσο η σιγή της ερμηνεύθηκε από πολλούς ως σιωπηλή κατάφαση.

Oι ισχυρισμοί του El Duce

Ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά που συνδέονται με την υπόθεση, είναι η περίπτωση του El Duce, ενός μουσικού της heavy metal από το Λος Άντζελες, ο οποίος διέδωσε σε διάφορα μέσα και μπροστά στην κάμερα Βρετανού δημοσιογράφου (για το ντοκιμαντέρ Kurt & Courtney) πως η Κόρτνεϊ του πρόσφερε 50 χιλιάδες δολάρια για να δολοφονήσει τον Κομπέιν. Μάλιστα, κατονόμασε ως εν τέλει δολοφόνο κάποιον «Allen». Μόλις 2 μέρες μετά τη συγκεκριμένη δήλωση για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, ο «Δούκας» (κατά κόσμον Eldon Hoke) βρέθηκε νεκρός σε μια σιδηροδρομική γραμμή πολύ κοντά στο σπίτι του. Η αστυνομία απέδωσε το θάνατό του σε ατύχημα, υποστηρίζοντας πως περιπλανιόταν μεθυσμένος σε μικρή απόσταση από τις γραμμές του τρένου.

Αργότερα, ο ιδιοκτήτης του Rock Shop στο Λ.Α (όπου υποτίθεται πως συνέβη ο διάλογος μεταξύ Hoke και Love) θα δηλώσει πως κρυφάκουσε τη συζήτηση και πως ο Hoke έλεγε την αλήθεια. Θα υποστηρίξει επίσης πως κάμποσο καιρό μετά το συμβάν και λίγο πριν την αυτοκτονία Κομπέιν δέχθηκε τηλεφώνημα από την Love, η οποία έψαχνε και δεν μπορούσε να βρει τον Hoke. Σημειωτέον, ο Hoke είχε περάσει και από ανιχνευτή ψεύδους για τη συγκεκριμένη δήλωση, «βγαίνοντας» 99.91% αληθινός, ποσοστό που θεωρείται πως “μηδενίζει” τις πιθανότητες εξαπάτησης. Από την άλλη μεριά, ο μπασίστας των Mentors, της μπάντας δηλαδή που έπαιζε και ο Hoke, θα πει πως όλα ήταν ένα τέχνασμα ενός συνεργάτη τους «για να πουλάνε τα κουτσομπολίστικα»

To σημείωμα

Ο Grant θα καλέσει τον κόσμο σε μια προσεκτική ανάγνωση του σημειώματος που άφησε πίσω του ο Κομπέιν και θα υποστηρίξει πως στην πραγματικότητα δεν προκύπτει από πουθενά πως σκοπεύει να βάλει τέλος στη ζωή του. Αντίθετα, μοιάζει με ένα γράμμα στο οποίο ανακοινώνει την απόφασή του να αποτραβηχτεί από την μουσική βιομηχανία και τις υποχρεώσεις του με τους Νιρβάνα. Αυτό, μπορεί να πει κανείς πως ταιριάζει και με την άποψη της Courtney, η οποία το βράδυ της ολονυχτίας στη μνήμη του Κομπέιν διάβασε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος το σημείωμα, λέγοντας προς τους συγκεντρωμένους πως «μοιάζει περισσότερο με γράμμα προς τον γαμημένο εκδότη». Ο Grant εστιάζει στις τελευταίες τέσσερις γραμμές, θεωρώντας πως μόνο αυτές υπονοούν ίσως πως πρόκειται να αυτοκτονήσει και καλεί σε γραφικό έλεγχο, προκειμένου να αποδείξει πως έχουν προστεθεί από άλλον. Και η αλήθεια είναι πως θα βρεθούν κάποιοι γραφολόγοι (όχι όλοι) να υποστηρίξουν αυτήν την εκδοχή. Με λίγα λόγια, ο Grant ισχυρίζεται πως επρόκειτο για ένα γράμμα που ο 27χρονος μουσικός θα διοχέτευε στα μέσα, προκειμένου να ανακοινώσει την “απόσυρσή” του. Αυτό το τελευταίο το κρατάμε γιατί θα χρειαστεί.

photo by king5.com

Οι αντιδράσεις των φίλων

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην πλειοψηφία τους οι συγγενείς και φίλοι του θρυλικού ροκσταρ έχουν αποδεχθεί την αυτοκτονία του, απορρίπτοντας τα “σενάρια”. Ωστόσο, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις κάποιων ανθρώπων που τον γνώριζαν καλά.

Για παράδειγμα ο Thurston Moore των Sonic Youth έχει πει σε συνέντευξή του στο δημοφιλές μουσικό περιοδικό Uncut Magazine πως «αυτοκτόνησε πολύ βίαια και δεν ήταν βίαιος άνθρωπος. Ήταν έξυπνος άνθρωπος, είχε τόσο ενδιαφέρον πνεύμα. Και κάπως έβγαζε νόημα σε φάση: τι γαμημένη “χειρονομία”. Αλλά την ίδια στιγμή ήταν σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά με αυτή την χειρονομία. Στην πραγματικότητα, δεν ταιριάζει με ό,τι ξέρουμε»

Στην ίδια συνέντευξη η τότε σύζυγος του Moore, «φωνή» των Sonic Youth και στενή φίλη του Κομπέιν, Kim Gordon, παρουσιάζεται λιγότερο μπερδεμένη. Στην ερώτηση τι μπορεί να ώθησε τον 27χρονο μουσικό στην αυτοχειρία, απαντά: «Δεν γνωρίζω καν αν αυτοκτόνησε. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν κοντά του, που δεν πιστεύουν πως το έκανε». Και στην ερώτηση αν πιστεύει πως δολοφονήθηκε, απαντά: «Ναι, το πιστεύω»

Κερτ Κομπέιν μούσκεμα και Κιμ Γκόρντον με μπλουζάκι Νιρβάνα

Στην ίδια γραμμή και ο δημοφιλής μουσικός και για χρόνια φίλος του Κομπέιν, Mark Lanegan, ο οποίος θα δηλώσει στο Rolling Stone πως ήξερε πως ο τραγουδιστής των Νιρβάνα περνούσε μια δύσκολη περίοδο, αλλά ποτέ δεν τον ήξερε ως αυτοκτονικό.

Από την άλλη, ο πρώην συγκάτοικος και κολλητός του Κομπέιν και κιθαρίστας των Earth, Dylan Carlson, απορρίπτει το ενδεχόμενο δολοφονίας, λέγοντας πως αν πίστευε κάτι τέτοιο θα “έπαιρνε το νόμο στα χέρια του”. Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε πως ο Carlson ήταν αυτός που αγόρασε το όπλο της αυτοκτονίας για λογαριασμό του φίλου του και είναι εύλογη η απορία αν ο ίδιος θεωρούσε ή όχι αυτοκτονικό τον άνθρωπο για τον οποίο αγόρασε ένα όπλο.

Και κλείνουμε με τον συνθέτη, τραγουδιστή των Wipers, θρυλική μορφή του αμερικανικού πανκ και “παιδικό ήρωα” του Kurt Cobain, Greg Sage. (Και εδώ θα μας χρειαστεί και αυτό που “κρατήσαμε” περί αποχώρησης Κομπέιν)

«Δεν μπορώ να υποθέσω τίποτα παραπάνω από όσα μου είπε. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενος μ’αυτό. Η επιτυχία για αυτόν έμοιαζε, νομίζω, σαν να βρήκε σε τοίχο. Δεν είχε να πάει πουθενά αλλού, μόνο προς τα κάτω. Ήταν πολύ “τεχνητό” για αυτόν και δεν ήταν καθόλου τεχνητός άνθρωπος. Βασικά, δύο βδομάδες μετά τον θάνατό του υποτίθεται πως θα ερχόταν εδώ γιατί ήθελε να δουλέψουμε κάτι διασκευές του Leadbelly. Ήταν κάτι σαν μυστικό, γιατί σίγουρα κάποιοι δεν θα τον αφήνανε να κάνει κάτι τέτοιο. Πρέπει επίσης να αναρωτηθείτε, ήταν μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων μόνος του εκείνη την εποχή και αν η βιομηχανία είχε την παραμικρή ιδέα πως ήθελε να αποτραβηχτεί , δεν θα μπορούσαν να το επιτρέψουν αυτό, ξέρετε ζωντανός. Αν ήταν να εγκαταλείψει τη σκηνή, θα ξεχνιόταν, αλλά αν πέθαινε, θα γινόταν αθάνατος»

Επίλογος

Η βαθιά εσωτερικότητα του Kurt Cobain, οι έντονες ευαισθησίες του, η μάχη του ενάντια στην κατάθλιψη, τα προβλήματα εθισμού και οι πολύπλοκες αναζητήσεις του είναι δεδομένα που δεν χωρούν αμφισβήτηση και προκύπτουν τόσο από μια ματιά στην τέχνη του όσο και μέσα από τα λόγια του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ειδικά αν εξετάσει κανείς το πλούσιο προσωπικό του αρχείο που είδε το φως της δημοσιότητας τα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατό του.

Εξίσου δεδομένη είναι και η σπουδαία του προσωπικότητα

Όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία δολοφονίας του, δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να την αποδεικνύει, όπως δεν υπάρχει κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να αποδεικνύει την επίσημη εκδοχή. Μοναδικό τους αίτημα, 25 χρόνια μετά να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης.

Από την οικογένεια Κομπέιν, ο μόνος που δεν δέχεται την επίσημη εκδοχή, είναι ο παππούς του, Λέλαντ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*