Κατερίνα Μάτσα: Η κυρίαρχη ψυχιατρική είναι η βιολογική

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ThePressProject παραχώρησε η πρώην επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Ψ.Ν.Α.), εκδότρια του περιοδικού «Τετράδια Ψυχιατρικής», συγγραφέας -μεταξύ άλλων- των βιβλίων «Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές. Το αίνιγμα της τοξικομανίας», «Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη», «Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση» κ.ά, γιατρός που πρωτοστάτησε στη δημιουργία των Κοινωνικών Ιατρείων και κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της επιστήμης και της διανόησης στη χώρας μας, Κατερίνα Μάτσα.

Στη συνέντευξη μιλάει για τα «προβλήματα της κυρίαρχης ψυχιατρικής» και τη σημασία εννοιών όπως κοινότητα, ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνικοί αγώνες σε ό,τι αφορά στην επανένταξη και τη θεραπεία, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην άνοδο των ψυχικών διαταραχών κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στις ελλείψεις και την «τρομακτική υποστελέχωση» στις δομές ψυχικής Υγείας.

«Στην Ελλάδα η κυρίαρχη ψυχιατρική είναι η βιολογική ψυχιατρική. Και θεωρείται πολύ φυσικό να εφαρμόζονται αυτές οι μέθοδοι. Η μηχανική καθήλωση με ιμάντες θεωρείται θεραπευτική μέθοδος, αρκεί να υπάρχει ένα πρωτόκολλο όπως λένε. Να δίνονται πάρα πολλά ψυχοφάρμακα. Να γίνονται ηλεκτροσόκ. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα δημόσια συστήματα υγείας, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων και με πολύ περιορισμένες ατομικές πρωτοβουλίες σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά κατά κανόνα η αντίληψη είναι αυτή. Ότι ο ασθενής πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με φάρμακα για να υποχωρήσουν τα συμπτώματά του και από κει και πέρα, μόλις υποχωρήσουν, μόλις εξασφαλιστεί μία κανονική συμπεριφορά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, να πάρει εξιτήριο[…] Βγαίνοντας από κει, ουσιαστικά εγκαταλείπεται στη μοίρα του. Δεν υπάρχει φροντίδα για την κοινωνική επανένταξη και την αποκατάσταση του ασθενούς.

Το ερώτημα είναι, τι είδους ψυχική υγεία θέλουμε; Αυτή που υπάρχει, που επικρατεί, ο τρόπος δηλαδή αντιμετώπισης της ψυχικής διαταραχής είναι παρωχημένος αντιδραστικός, κατασταλτικός και πρέπει να αλλάξει[…]  Εξάλλου στη φαρέτρα τη θεραπευτική δεν περιλαμβάνεται η ψυχοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η συμβολή της Τέχνης στη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής. Δεν περιλαμβάνεται παρά μόνο το φάρμακο.

Πιστεύω λοιπόν ότι το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο γιατί τελικά λειτουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο η ψυχιατρική δεν απαλύνει τον ψυχικό πόνο. Γίνεται το όργανο μιας βιοπολιτικής η οποία απλά θέλει να ελέγχει την συμπεριφορά των ανθρώπων. Να χειραγωγεί τους ανθρώπους.

Τώρα μία ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών, ασχολούμενων γενικά με την ψυχική Υγεία, βλέπουμε ότι προσεγγίζουν αλλιώς τα πράγματα. Ο βασικός πυρήνας είναι όσοι από την εποχή των μνημονίων κάνουμε δουλειά στα Κοινωνικά Ιατρεία»

 

Διαβάστε εδώ την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης

 

Δείτε επίσης

Τέχνη για θεραπευτικούς σκοπούς στη Βρετανία


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*