Κβαντικές αλληλεπιδράσεις αντιστρέφουν την εντροπία και χαρίζουν την αθανασία σε ημισωματίδια

Πρόσφατα μιλούσαμε για την Κβαντική Θεωρία και τον χρόνο, που αν και συμμετρικός, μοιάζει να κινείται μόνο προς τα μπρος, μιας και λόγω εντροπίας όλα οδεύουν προς μια κατεύθυνση, αυτή της αταξίας και της τελικής αποσύνθεσης.

Φαίνεται λοιπόν πως (για ακόμα μια φορά) ο κβαντικός κόσμος έχει βαλθεί να μας τρελάνει.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature, βρέθηκαν ημισωματίδια (quasiparticles) τα οποία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες είναι… αθάνατα

Για την ακρίβεια, τα ημισωματίδια (που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστά για την μακροζωία τους) στη συγκεκριμένη έρευνα δεν απέφυγαν την εντροπία (δηλαδή την αποσύνθεση), ωστόσο κατάφεραν να επανέλθουν απ’ αυτή και σύμφωνα με τους επιστήμονες η επαναφορά τους όχι μόνο είναι ολική, αλλά πιθανόν να διαρκέσει και για πάντα.

Κάτι τέτοιο αντιβαίνει πλήρως τον 2ο νόμο της Θερμοδυναμικής. Όμως, όπως είχαμε αναφέρει, υπήρχε ήδη εδώ και ενάμιση αιώνα ένα νοητό πείραμα (Δαίμονας του Maxwell) που έδειχνε -θεωρητικά έστω-  πως «ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής μπορεί να παραβιαστεί και η εντροπία μπορεί να αντιστραφεί»

Γνωρίζαμε λοιπόν ότι η ύλη οδεύει μόνο προς την πλήρη αποδιοργάνωσή της, από την οποία δεν μπορεί να επανέλθει. Τα ημισωματίδια της έρευνας, κάτω από έντονες κβαντικές αλληλεπιδράσεις, αναδιοργανώθηκαν και επέστρεψαν στην ύπαρξη.

Τα ημισωματίδια δεν είναι ακριβώς σωματίδια, ωστόσο συμπεριφέρονται ως τέτοια. Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο φαινόμενα που περιγράφονται ως διαταραχές ή διεγέρσεις της ύλης και προκαλούνται από ηλεκτρικές ή μαγνητικές δυνάμεις.

Οι επιστήμονες θέλησαν μέσω πειραμάτων να παρατηρήσουν την αποσύνθεση των ημισωματιδίων και διαπίστωσαν πως ύστερα από πολύπλοκες κβαντικές αλληλεπιδράσεις αυτά κατάφεραν να αναδιοργανωθούν και να επανέλθουν. Μάλιστα πιστεύουν πως τέτοιες αλληλεπιδράσεις ενδέχεται να μπορούν εξαρχής να αποτρέψουν την αποσύνθεση.

Στην έρευνα αναφέρεται πως τα αποτελέσματά της θεωρούνται απροσδόκητα, αν και συμβαδίζουν με ήδη υπάρχουσα γνώση σχετικά με τις ιδιότητες του συστατικού Ba3CoSb2O9 ή του υγρού ήλιου.

 

Πηγή ScienceAlert

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*