Κλείνει ο φάκελος της εξαφάνισης Kamphuis

Ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση του Arjen Kamphuis, ειδικού σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και συνεργάτη των WikiLeaks, οι νορβηγικές αρχές αποφάσισαν να «κλείσουν» τον φάκελο της υπόθεσης. Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα των ερευνών, ο Ολλανδός προγραμματιστής είχε («πιθανότατα») ατύχημα με καγιάκ κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Νορβηγία.

Το καγιάκ του Arjen Kamphuis είχε βρεθεί λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή του μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενα και πλέον η αστυνομία της χώρας καταλήγει πως ο Ολλανδός δεν ζει και το σώμα του έχει χαθεί στα νερά των νορβηγικών φιόρδ.

Η έντονη δράση του ως υπέρμαχου της ιδιωτικότητας και η υποστήριξη που παρείχε σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου, πυροδότησαν έντονη φημολογία σχετικά με το τι του είχε πραγματικά συμβεί. Από την πρώτη στιγμή, το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας φάνταζε ως το πλέον πιθανό μεταξύ των ανθρώπων που αγωνιούσαν για την τύχη του.

Οι αρχές που διεξήγαγαν τις έρευνες ανέφεραν πως εξέτασαν τρία ενδεχόμενα, αυτό του ατυχήματος, της εγκληματικής ενέργειας, αλλά και το ενδεχόμενο ο Kamphuis να εξαφανίστηκε σκόπιμα, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του (και να αναλάβει -όπως είχε ακουστεί- κάποια μυστική αποστολή για λογαριασμό του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ).

H τελευταία εκδοχή εξετάστηκε όταν το κινητό τηλέφωνο του Kamphuis εξέπεμψε σήμα αρκετές μέρες μετά την εξαφάνισή του. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως το τηλέφωνο βρέθηκε τυχαία στα χέρια δύο Γερμανών, οι οποίοι ψάρευαν στην περιοχή και δεν φαίνεται να σχετίζονται με την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ολλανδού “χάκερ”, στις οποίες συμμετείχαν και κλιμάκια από άλλες χώρες ( Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία), φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν μετά και το κλείσιμο του φακέλου, χωρίς όμως να προκύψουν σαφή στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε.

 

 

Πηγή DW, NL Times

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*