Κλιματικό απαρτχάιντ και καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβλέπει ο ΟΗΕ

Photo by Nishant Vyas from Pexels

«Παραδόξως, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ευθύνονται μόνο για ένα μικρό μέρος των ρύπων παγκοσμίως, θα βιώσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας τις μικρότερες δυνατότητες να προστατευτούν»

Σ’ αυτή τη φράση του Philip Alston, Ειδικού Εισηγητή και μέλους των Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ενός τμήματος που αποτελείται από ανεξάρτητους και άμισθους ερευνητές), συνοψίζεται το νόημα της έκθεσης που ο ίδιος υπογράφει και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ στις 25/6, στην οποία γίνεται λόγος για τον κίνδυνο δημιουργίας ενός «κλιματικού απαρτχάιντ».

Σύμφωνα με τον Alston, η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι λιγότερο προνομιούχοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Σημειώνει μάλιστα, πως οποιαδήποτε πρόοδος έχει συντελεστεί τα τελευταία 50 χρόνια σε τομείς όπως η υγεία, η ανάπτυξη και η μείωση της φτώχειας κινδυνεύει να ανατραπεί.

Παράλληλα προσθέτει πως ακόμα και στην περίπτωση του «καλύτερου» αλλά όχι και τόσο «ρεαλιστικού σεναρίου», δηλαδή τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο όριο του 1.5°C, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές, καθώς στον ορίζοντα του 2100 αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές που θα οδηγήσουν σε επισιτιστική ανασφάλεια, χαμένα εισοδήματα και χειρότερη υγεία. Όπως επισημαίνεται, πολλοί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της λιμοκτονίας και της μετανάστευσης.

«Διακινδυνεύουμε ένα σενάριο κλιματικού απαρτχάιντ, όπου οι πλούσιοι πληρώνουν για να ξεφύγουν από την υπερθέρμανση, την πείνα και τις συγκρούσεις, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει. Η αλλαγή του κλίματος έχει τεράστιες, αλλά σε μεγάλο βαθμό αγνοημένες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα δικαιώματα στη ζωή, τα τρόφιμα, τη στέγαση και το νερό θα επηρεαστούν δραματικά. Αλλά εξίσου σημαντικός θα είναι ο αντίκτυπος στη δημοκρατία, καθώς οι κυβερνήσεις θα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να πείσουν τους ανθρώπους τους να αποδεχθούν τους σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς που απαιτούνται. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα»

Ο Alston τονίζει πως παρόλο που έχουμε εξαιρετικά λίγο χρόνο ώστε να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες, το όλο ζήτημα έχει εξεταστεί αρκετά επιφανειακά και η μεθοδολογία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ιδιαίτερα αποσπασματική και ανεπαρκής.

«Τα κράτη έχουν ξεπεράσει κάθε επιστημονική προειδοποίηση και κατώτατο όριο και αυτό που κάποτε θεωρήθηκε καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται τώρα σαν το καλύτερο σενάριο. Ακόμα και σήμερα, πάρα πολλές χώρες παίρνουν κοντόφθαλμα βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση»

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ «τα κράτη δεν εκπληρώνουν ούτε τις τρέχουσες ανεπαρκείς δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για χρηματοδότηση του κλίματος, ενώ συνεχίζουν να επιδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως»

Για τον Alston, η διατήρηση της τρέχουσας πορείας είναι μια συνταγή προς την οικονομική καταστροφή και χαρακτηρίζει την οικονομική ευημερία ως απολύτως ταυτισμένη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ταυτόχρονα, προτείνει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας ως απάντηση και επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αναζήτηση λύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο κερδοσκοπικός του χαρακτήρας σχεδόν αποτελεί εγγύηση για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεριμνώντας για τους πλούσιους και αφήνοντας πίσω τους φτωχούς.

«Εάν η αλλαγή του κλίματος χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και ευρεία ιδιωτικοποίηση, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επιταχυνθεί παρά να εμποδιστεί», συμπληρώνει.

Η έκθεση τονίζει πως πλέον οι ομιλίες σε συνέδρια δεν οδηγούν πουθενά και κλείνει με την διαπίστωση πως έχουν ηχήσει ήδη αρκετοί συναγερμοί και πως έχει έρθει η ώρα για το πρώτο βήμα, καθώς «η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων βιβλικού επιπέδου φαίνεται να διαπερνά τελικά το θόρυβο, την παραπληροφόρηση και τον εφησυχασμό»

 

Πηγή UN Human Rights

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*