Νέα, βαρύτατη καταδίκη για την Monsanto

Graph' in Abode of Chaos by Thierry Ehrmann, France (Photo by: Urban Scraper via Flickr)

Ύστερα από δύο δικαστικές καταδίκες, ο αγροχημικός και βιοτεχνολογικός κολοσσός της Μονσάντο έρχεται αντιμέτωπος με ακόμη μία, η οποία μάλιστα επιβάλλει στην εταιρεία πρόστιμο-μαμούθ ύψους 2 δισ. και 55 εκατ. δολαρίων.

Αρχικά, ήταν η υπόθεση DeWayne Johnson, όπου η εταιρεία κρίθηκε ένοχη για την πρόκληση καρκίνου μέσω του φυτοφαρμάκου Roundup και κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση 290 εκατ. δολαρίων (στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση και το ποσό μειώθηκε στα 78 εκατ. δολάρια)

Αργότερα, μια παρόμοια υπόθεση, αυτή του Edwin Hardeman, επέφερε νέα καταδίκη και μια αποζημίωση ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά ενός ηλικιωμένου ζευγαριού να φέρει την Μονσάντο ενώπιον της δικαιοσύνης, με τους Johnson και Hardeman να δίνουν το “παρών”. Δικαστές και ένορκοι συμφώνησαν πως η χρήση του Roundup είχε αιτιώδη σχέση με την πρόκληση καρκίνου στο ζεύγος των Alva και Alberta Pilliod και επιδίκασαν ως αποζημίωση ένα από τα μεγαλύτερα ποσά στην ιστορία του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης.

Εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στάση των ελεγκτικών αρχών απέναντι στο Roundup (και την -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας– «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία γλυφοσάτη που περιέχει), καθώς επιτρέπουν τη νόμιμη κυκλοφορία του στην αγορά χωρίς αναφορές για ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την απόφαση και προανήγγειλαν πως θα την εφεσιβάλλουν.

Η Μονσάντο, η οποία ως αμερικανική πολυεθνική εξαγοράστηκε από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer το 2016 έναντι 66 δις δολαρίων, βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες από 13 χιλιάδες παρόμοιες αγωγές.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας των γαλλικών αρχών, καθώς κατηγορείται από την εφημερίδα Le Monde πως “φακέλωνε” πολιτικούς και δημοσιογράφους με σκοπό την αλλαγή στάσης τους στο θέμα των φυτοφαρμάκων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*