Ντ. Τραμπ: «Ακούσατε σήμερα για τον παράνομο… εξωγήινο»

Η δολοφονία της 20χρονης Αμερικανίδας Mollie Tibbetts φαίνεται πως γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για την «σκληρή» αντιμεταναστευτική του ατζέντα.

Ως κατηγορούμενος για τη δολοφονία φέρεται ο 24χρονος Cristhian Bahena Rivera, παράτυπος μετανάστης με καταγωγή από το Μεξικό, μια χώρα που έχει συνδεθεί με την αντιμεταναστευτική ρητορική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος όχι μόνο προωθεί την ιδέα κατασκευής τείχους στα σύνορα με σκοπό το μπλοκάρισμα των μεταναστευτικών ροών, αλλά και δεν έχει διστάσει να κατηγορήσει τη γειτονική χώρα πως στέλνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

«Ακούσατε σήμερα για τον παράνομο… εξωγήινο που ήρθε εδώ, δυστυχώς, από το Μεξικό και είδατε τι έπαθε αυτή η απίστευτη, όμορφη, νεαρή γυναίκα», ήταν τα λόγια του Ντ. Τραμπ ενώπιον του ακροατηρίου του, με αφορμή τη δολοφονία της Mollie Tibbetts. Την ίδια στιγμή, αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το Fox News, υιοθετούν σκληρή φρασεολογία με τοποθετήσεις όπως: «η παράνομη μετανάστευση σκοτώνει τους Αμερικανούς».

Ωστόσο, διεθνή μέσα κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για παραπλανητικά επιχειρήματα που σκοπό έχουν να διασπείρουν το μίσος και το φόβο. Η θέση αυτή μάλιστα, υποστηρίζεται από διάφορες έρευνες σχετικά με την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με λεπτομερείς μελέτες πάνω σε εγκληματολογικά δεδομένα δεκαετιών (τις οποίες επικαλείται το Associated Press) τόσο οι παράτυποι όσο και οι νόμιμοι μετανάστες είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν έγκλημα σε σχέση με τους πολίτες που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του εγκληματολογικού περιοδικού Criminology εξετάζοντας δεδομένα από το 1990 έως το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πολιτείες με μεγαλύτερο ποσοστό παράτυπης μετανάστευσης είχαν χαμηλότερο αριθμό εγκλημάτων, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Rubén Rumbaut, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, την περίοδο 1990-2015 που η παράτυπη μετανάστευση τριπλασιάστηκε, τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν κατά 48%.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και έρευνα του 2017 (που επικαλείται ο Independent) του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, Robert Adelman. Στη συγκεκριμένη έρευνα, αξιοποιούνται δεδομένα 40 ετών από 200 μητροπολιτικές περιοχές και διαπιστώνεται πως σε μέρη με περισσότερη παράτυπη μετανάστευση, εμφανίζονται χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και μέλη του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος (στο οποίο ηγείται ο Τραμπ) παρουσιάστηκαν μετριοπαθείς, θεωρώντας πως ο άδικος χαμός της Mollie Tibbetts δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθετεί αυτή τη στάση. Το 2016 η δολοφονία με πυροβολισμό της 32χρονης Kathryn Steinle από τον Μεξικανό παράτυπο μετανάστη Jose Inez Garcia Zarate είχε κεντρική θέση στις προεκλογικές του ομιλίες. Αργότερα, ο Zarate αθωώθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια που δέχτηκαν τον ισχυρισμό του για εκπυρσοκρότηση του όπλου, με βάση τις βαλλιστικές έρευνες που έδειξαν ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε στο πεζοδρόμιο. Η απόφαση, ωστόσο, έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από τον Αμερικάνο πρόεδρο.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*