Οι Στύλοι της Δημιουργίας δεν υπάρχουν πια: H διασημότερη διαστημική φωτογραφία του 20ου αιώνα

Νεφέλωμα του Αετού, φώτο από Göran Nilsson και The Liverpool Telescope

 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (φέρει το όνομα του σπουδαίου αστρονόμου Έντγουιν Χαμπλ) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη από τον Απρίλιο του 1990. Στο πέρασμα των χρόνων έχει καταφέρει χάρη στις μοναδικές του ικανότητες να δώσει καταπληκτικές εικόνες από το διάστημα που θα ήταν πρακτικώς αδύνατο να ληφθούν από επίγεια μέσα. Μία από αυτές, θεωρείται ως η ομορφότερη διαστημική φωτογραφία του 20ού αιώνα και δεν είναι άλλη από τους «Στύλους της Δημιουργίας».

 

1 Απριλίου 1995, Hubble Space Telescope

Οι Στύλοι της Δημιουργίας (Pillars of Creation) βρίσκονται στη γειτονιά του Νεφελώματος του Αετού και αποτελούν τρία γιγαντιαία σύννεφα σκόνης που έχουν σχηματιστεί από διαστρικά αέρια και μοριακό υδρογόνο. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθός τους, αρκεί να επισημάνουμε πως το μήκος του αριστερού (και μεγαλύτερου) στύλου υπολογίζεται στα τέσσερα έτη φωτός, ενώ κάποιες από τις προεξοχές του θεωρούνται μεγαλύτερες από το Ηλιακό μας σύστημα.

Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και η ευρύτερη περιοχή του  Νεφελώματος του Αετού, θεωρείται τόπος γέννησης νέων άστρων, αν και για την ακρίβεια οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Στύλοι της Δημιουργίας δεν υπάρχουν πια. Η διάσημη φωτογραφία τους τραβήχτηκε την 1η Απρίλη του 1995, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων τα «σύννεφα» διαλύθηκαν 6.000 χρόνια πριν, λόγω της έκρηξης κάποιου αστεριού που παρήγαγε ένα ισχυρότατο φαινόμενο supernova.

Ο λόγος που το τηλεσκόπιο Χαμπλ πρόλαβε να αποτυπώσει τη μαγεία τους, είναι επειδή το Νεφέλωμα του Αετού απέχει 7.000 έτη φωτός από τη Γη, κάτι που σημαίνει πως, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύει το φως, οι «Στύλοι» θα είναι ακόμα ορατοί για περίπου μία χιλιετία. Μάλιστα, στην 25η επέτειο της «εκτόξευσης» του Χαμπλ, το τηλεσκόπιο έστειλε μια νέα υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφία για να «τιμήσει» τους εορτασμούς.

2015 Tribute Photo By NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team

 

Παράλληλα, το διαστημικό παρατηρητήριο Χέρσελ (Herschel Space Observatory) κατάφερε το 2010 να προσφέρει μια υπέρυθρη φωτογραφία των Στύλων, η οποία έδινε την ευκαιρία στους επιστήμονες να ρίξουν μια καλύτερη ματιά στο εσωτερικό και να παρατηρήσουν τις τεράστιες δημιουργικές και καταστροφικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις «κοσμογονικές» διεργασίες που συντελούνται στο Νεφέλωμα του Αετού.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*