«Ο Άτλαντας του Διαστήματος»

Έχοντας προηγουμένως “βουτήξει” σε όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων (υπηρεσιών όπως η ΝΑΣΑ και η Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα), η βιολόγος και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Eleanor Lutz, δημιούργησε τον δικό της ιστότοπο, στον οποίο παρουσιάζει μια σειρά από χάρτες, σχεδιαγράμματα και εικονογραφήσεις σχετικά με την επιστήμη και το διάστημα.

Αστερισμοί, αστεροειδείς, πλανήτες και πλήθος επιστημονικών δεδομένων οπτικοποιούνται μέσω εντυπωσιακών απεικονίσεων. Παράλληλα, το έργο της δεν περιορίζεται μόνο στον διαστημικό χώρο, αλλά επεκτείνεται σε αρκετές πτυχές της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης. Στόχος του project, ο περαιτέρω εμπλουτισμός του μέχρι τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Άτλαντα του Διαστήματος.

Ένα από τα πιο εμβληματικά της έργα, ο χάρτης (τροχιάς) του Ηλιακού μας Συστήματος

Ακριβώς στο κέντρο, ο Ήλιος. Απέναντί του, η γαλάζια κουκκίδα είναι η Γη και με απαλό κίτρινο οι αστεροειδείς κοντά σ’ αυτή. Mε έντονο ροζ χρώμα, οι “ελληνικοί αστεροειδείς” που βρίσκονται στο ύψος της τροχιάς του Δία. Στην άκρη του Ηλιακού Συστήματος, η Ζώνη του Κάιπερ, ένα σύνολο μικρών σωμάτων πέρα από τον τελευταίο μεγάλο πλανήτη, τον Ποσειδώνα.

 

Πιο κάτω, η γεωλογία του πλανήτη Άρη. Στην πρώτη εικόνα, τo Όρος Όλυμπος, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του Ηλιακού Συστήματος. Στην δεύτερη εικόνα, η Κοιλάδα του Μάρινερ, ένα σύστημα φαραγγιών με μήκος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα, πλάτος 200 χλμ και βάθος μέχρι 10 χιλιόμετρα, ένα από τα μεγαλύτερα στο Ηλιακό Σύστημα. Στην τρίτη εικόνα, η Ελλάδα (Hellas Planitia), o μεγαλύτερος ορατός κρατήρας κατόπιν σύγκρουσης με αστεροειδή. Στην τέταρτη εικόνα, με καφέ χρώμα τα Νότια Υψίπεδα και με γκρι οι Βόρειες Πεδιάδες. Με κίτρινο, διασκορπισμένοι κρατήρες.

,

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα, επισκεφθείτε τη σελίδα Tabletop Whale.

Κλείνουμε με μια ευφάνταστη αφίσα των πλασμάτων που λάμπουν στο σκοτάδι. Μεταξύ αυτών: o «μύκητας φάντασμα» (ένα μανιτάρι που απαντάται κυρίως στην Αυστραλία και την Τασμανία), η «θαλάσσια καρυδιά» (ένα κτενοφόρο -ίσως το αρχαιότερο πλάσμα στον πλανήτη- που ζει κυρίως στη Βόρεια, τη Βαλτική, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα) και τα Οφιουροειδή (ένα είδος Αστεροειδών σαν τον Αστερία).

 

Δείτε: Οι Δυτικοί ΑστερισμοίΖώντας με τη Φωτιά: Τα φυτά που επιβίωσαν τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια, Σχηματισμός του Ανθρώπινου Εμβρύου, Ο Χάρτης της Γης, Η Ανατομία της Αναπνοής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*