Ο κόσμος που υπόσχονται δεν «χωρούσε» τη Marielle: Υψηλά ιστάμενοι πίσω από τη δολοφονία της;

Ήταν 14 Μαρτίου του 2018, όταν η 38χρονη Βραζιλιάνα πολιτικός και ακτιβίστρια Marielle Franco έπεφτε θύμα αγνώστων που την πυροβόλησαν μέσα στο αυτοκίνητό της, ύστερα από μια ομιλία της στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η Franco ήταν ιδιαίτερα ενεργή πολιτικά, περήφανη φεμινίστρια και είχε πολλές φορές μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας στην Βραζιλία. Όπως είναι φυσικό, ο άδικος χαμός της σόκαρε τα υγιή κομμάτια της βραζιλιάνικης κοινωνίας, ενώ η υπόθεση προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αρκετούς μήνες μετά, τα «κλειστά στόματα» αρχίζουν σιγά-σιγά να ανοίγουν και μάλλον έφτασε η ώρα όλος ο πλανήτης να μάθει ποιος τη δολοφόνησε.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Raul Jungmann, Υπουργού Ασφαλείας της κυβέρνησης της Βραζιλίας, η δολοφονία της σχετίζεται με τη δράση πολιτικών και δημόσιων λειτουργών της χώρας. Μάλιστα, επιβεβαίωσε όσα εξαρχής υποστήριζαν οι υπέρμαχοι της Franco , ότι δηλαδή η δολοφονία της είχε πιθανότατα πολιτικά κίνητρα. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ίδιους η πολιτική της διαδρομή είχε εξοργίσει την Αστυνομία και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Κάποιος έπρεπε να την «σταματήσει».

 

Ο Jungmann δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το που κατευθύνονται οι υποψίες, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έκανε κακό στην εξέλιξη των ερευνών. Ωστόσο, δεσμεύθηκε δημόσια πως οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν, καθώς όπως δήλωσε «τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να τους καταγγείλουμε όλους». Βέβαια, η ίδια η ζωή και πολύ περισσότερο ο θάνατος της Marielle Franco αποδεικνύουν για πολλοστή φορά και με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει προ πολλού και πως το τελευταίο που μπορούμε να δείχνουμε στο πολιτικό κατεστημένο, είναι εμπιστοσύνη.

 

Καμία έρευνα της Αστυνομίας δεν μπορεί να δικαιώσει την Franco. Κανείς ανώτατος δημόσιος λειτουργός δεν μπορεί να υπόσχεται πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον ίδιο τον Jungmann πρόκειται για το ίδιο σύμπλεγμα εξουσιών που οργάνωσε την φυσική της εξόντωση, χρησιμοποιώντας τακτικές μαφίας. Η μνήμη της θα δικαιωθεί μόνο από τους χιλιάδες που κατέκλυσαν τους δρόμους της Βραζιλίας στο άκουσμα της δολοφονίας της. Αυτοί είναι που θα συνεχίσουν την κληρονομιά της και μόνο αυτοί είναι που «εξαναγκάζουν» το συγκεκριμένο σύστημα να «κατεβάσει τις κουκούλες» των δολοφόνων.

 

Λίγα λόγια για την Marielle Franco

Γεννημένη στις φαβέλες του Ρίο, η Franco κατάφερε να ξεφύγει από το δρόμο της φτώχειας που το πολιτικό σύστημα της είχε στρωμένο. Αν και δούλευε από την ηλικία των μόλις 11 χρονών για να στηρίξει την φτωχή οικογένειά της, σπούδασε Κοινωνιολογία και αργότερα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση, με τη διπλωματική της εργασία να εστιάζει -πού αλλού- στις φαβέλες. Το ίδιο διάστημα, μεγάλωνε μόνη της την 19χρονη σήμερα κόρη της, χωρίς καμία βοήθεια από τον πατέρα του παιδιού της, ενώ δούλευε και ως νηπιαγωγός κερδίζοντας απλά το βασικό εισόδημα.

Ο θάνατος ενός φίλου της ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί ενεργά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αργότερα με την πολιτική. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βραζιλία και το 2016 εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Ρίο, πέμπτη στη σειρά ανάμεσα σε περισσότερους από 1.500 υποψήφιους. Παρά την εξαιρετική της πορεία, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής της στη φτωχογειτονιά που μεγάλωσε.

Δήλωνε bisexual αν και στη ζωή της φέρεται να είχε μόνο μία γυναίκα ερωτική σύντροφο. Η σχέση τους πέρασε πολλές κρίσεις και χωρισμούς λόγω των αντιδράσεων του κοινωνικού τους περίγυρου. Οι υπόλοιπες σχέσεις της (κατά κύριο λόγο στα διαστήματα των χωρισμών της με τη σύντροφό της) ήταν straight, ωστόσο το τέλος της ζωής της, τις βρήκε επιτέλους μαζί κόντρα στις αντιδράσεις του περίγυρου, να σχεδιάζουν το γάμο τους για τον Σεπτέμβρη του 2019.

Μία μόλις μέρα πριν τη δολοφονία της είχε μιλήσει ανοιχτά εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας με αφορμή τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα, την οποία απέδωσε στην Αστυνομία. «Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», αναρωτήθηκε. Την επόμενη μέρα συμμετείχε σε μια πολιτική συζήτηση. Μόλις δύο ώρες μετά, οι ιδέες της συναντούσαν τις ιδέες των «αξιότιμων πολιτικών αντιπάλων» της και το νήμα της υπέροχης ζωής της κοβόταν με τρεις σφαίρες στο κεφάλι και μια στο λαιμό.

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από την Wikipedia

1 Trackback / Pingback

  1. Σύλληψη αστυνομικών για διαρροή με σκοπό την προστασία υπόπτων στην υπόθεση Franco - radio nebula

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*