«Προειδοποίηση στην ανθρωπότητα»

Για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1992) πλήθος επιστημόνων από όλο τον πλανήτη υπογράφουν κοινό κείμενο-προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα.

Πίσω στο (ίσως όχι και τόσο) μακρινό 1992, 1700 επιστήμονες προειδοποιούσαν για τους ορατούς κινδύνους που απειλούν τη Ζωή στον πλανήτη. Σήμερα, σε μια κίνηση που θυμίζει σε πολλά το τότε, αλλά με το συνολικό υπόβαθρο να φαντάζει κατά πολύ χειρότερο, περισσότεροι από 1500 επιστήμονες δημοσιεύουν ένα κείμενο παρακαταθήκη για το μέλλον όλων μας, εστιάζοντας στους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.

Η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός, η αποψίλωση των δασών, η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και η ραγδαία εξαφάνιση ειδών αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου,με την υποσημείωση πως δεν είναι καθόλου απίθανο να περάσουμε σύντομα το σημείο χωρίς επιστροφή…

Το συγκεκριμένο κείμενο έρχεται να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση μιας 25ετίας από την αρχική προειδοποίηση και παράλληλα να διαμηνύσει πως τίποτα δε βελτιώθηκε σε σχέση με τότε, με μόνη εξαίρεση την «τρύπα του όζοντος».

Μάλιστα, σε σημείο του κειμένου δηλώνεται απερίφραστα πως αν συνεχίσουμε έτσι «ίσως αλλάξουμε τόσο πολύ τον κόσμο μας που θα είναι αδύνατο να διατηρήσει τη Ζωή με τον τρόπο που γνωρίζουμε».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*