Πρωτοφανές «άδειασμα» στον Τραμπ από γερουσιαστές του και σκληρές κατηγορίες για το επιτελείο του

Απροσδόκητη τροπή πήρε η συνάντηση μεταξύ Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και ανώτατων αξιωματούχων του επιτελείου Τραμπ. Σκοπός της συνάντησης (που έγινε όχι απλά κεκλεισμένων των θυρών, αλλά σε καταφύγιο κάτω από το έδαφος και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για τους παριστάμενους) ήταν η ενημέρωση των γερουσιαστών σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το παρασκήνιο που οδήγησε στη δολοφονία Σολεϊμανί.

Οι γερουσιαστές Mike Lee και Rand Paul εξήλθαν του χώρου εμφανώς εκνευρισμένοι και με δηλώσεις τους χαρακτήρισαν «προσβλητική και μειωτική» τη συνάντηση, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πρόθεση τους να στηρίξουν τις προσπάθειες των πολιτικών τους αντιπάλων, Δημοκρατικών, για μπλοκάρισμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ.

Ο Mike Lee έκανε λόγο για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλλει τους γερουσιαστές και το Σύνταγμα των ΗΠΑ, καθώς όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι όχι μόνο απέφυγαν ερωτήσεις, αλλά αποχώρησαν και από τη συνάντηση σε μόλις 75′, ζητώντας τους «να είναι καλά παιδιά, να συνεργαστούν και να μην τα συζητήσουν αυτά δημόσια».

Παράλληλα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει την ενημέρωση ως «πιθανότατα την χειρότερη που έχω δει, τουλάχιστον σε στρατιωτικά θέματα, στα 9 χρόνια που βρίσκομαι στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μάλιστα, δήλωσε πως διέγνωσε «ανικανότητα ή απροθυμία» στις απαντήσεις των υπευθύνων σχετικά με τη λογική πίσω από τις ενέργειές τους και μίλησε για «σειρά πραγμάτων που τα βρίσκω ανησυχητικά, απογοητευτικά και -ειλικρινά- ασεβή, όχι για εμάς -αυτό δεν έχει σημασία- αλλά για το ίδιο το Σύνταγμα».

Από τη δική του μεριά, ο Rand Paul χαρακτήρισε την ενημέρωση «παράλογη» και στάθηκε κυρίως στο γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν, ως δικαιολογία, οι εξουσιοδοτήσεις του 2002 για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. «Ουσιαστικά είπαν πως οτιδήποτε κάνουν στο Ιράκ, δικαιολογείται ακόμη από κάτι που ψηφίστηκε το 2002 για μια κυβέρνηση και ένα άτομο που δεν υπάρχει πια επί προσώπου Γης».

Οι 2 γερουσιαστές σχολίασαν αρνητικά το γεγονός πως, εκτός του ότι δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, κάθε φορά που πλησίαζαν σε σημαντικές λεπτομέρειες, εισέπρατταν την απάντηση «δεν μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό εδώ, είναι ευαίσθητη πληροφορία», παρόλο που η συνάντηση έγινε σε ειδικό χώρο που χρησιμοποιείται κατεξοχήν για απόρρητες ενημερώσεις.

Τέλος, διεμήνυσαν πως ήταν ούτως ή άλλως προβληματισμένοι σχετικά με τις εξελίξεις, αλλά πλέον είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να συμπράξουν με τους Δημοκρατικούς, ώστε να περιορίσουν τις δυνατότητες του Τραμπ για περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως, οι υπόλοιποι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών που παρίσταντο, αποχώρησαν δηλώνοντας ικανοποιημένοι από την ενημέρωση και σίγουροι πως η δολοφονία Σολεϊμανί ήταν δικαιολογημένη, καθώς πείστηκαν πως ετοίμαζε επιθέσεις εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν και γερουσιαστές των Δημοκρατικών, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν τους εξηγήθηκε ποια ήταν η «άμεση απειλή» που λειτούργησε ως αφορμή για την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Σολεϊμανί και κατηγόρησαν τους Πομπέο και Έσπερ (υπουργός Άμυνας) για ασάφεια και «προφανή έλλειψη στρατηγικής».

Πηγή WashingtonExaminer, BuzzFeedNews, NewsWeek

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*