Πρώτο κουδούνι σε Γάζα και Δυτική Όχθη

'Εναρξη σχολικής χρονιάς στη Γάζα. (Φωτο: Reuters)

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη χτύπησε χθες (30/8) παρά τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το εγχείρημα, εξαιτίας της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών που αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη του Οργανισμού.

Οι ΗΠΑ είχαν «δεσμευθεί» να στηρίξουν οικονομικά την πρωτοβουλία της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες με το ποσό των $350 εκ., ωστόσο η τελική βοήθεια περιορίστηκε στο ποσό των $60 εκ. Μάλιστα, η στάση αυτή συνοδεύτηκε από αιτιάσεις των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις εντός της συγκεκριμένης επιτροπής (σ.σ επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), χωρίς να προσδιορίζεται με σαφήνεια το είδος των μεταρρυθμίσεων, αλλά και από ένα κάλεσμα προς την Παλαιστινιακή κοινότητα για νέες διαπραγματεύσεις με το κράτος του Ισραήλ σχετικά με την «ειρηνευτική διαδικασία» στην περιοχή.

Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η σχολική χρονιά στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη (αλλά και σε Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Αν. Ιερουσαλήμ που αποτελούν κομμάτι του ίδιου project), καθώς υπήρχε αδυναμία πληρωμής των 22χιλ. δασκάλων που απαιτούνται. Ωστόσο, ο Οργανισμός κατάφερε να εξασφαλίσει έξτρα χρηματοδότηση ύψους $238 εκ. που προήλθε μεταξύ άλλων από (οικονομικά ισχυρές) χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει και η Σαουδική Αραβία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε να αρχίσει κανονικά η σχολική χρονιά σε Γάζα και Δυτική Όχθη, ενώ τα σχολεία σε Ιορδανία, Συρία και Λίβανο θα λειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*