Σάκχαρα που εντοπίζονται σε μετεωρίτη, ίσως μαρτυρούν την προέλευση της Ζωής

By NASA/ESA - http://apod.nasa.gov/apod/ap011117.html (image link) http://stardust.jpl.nasa.gov/tech/aerogel.html (image link), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38113177

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΝΑΣΑ, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων μόλις ανακάλυψε σακχαρώδη μόρια σε δύο διαφορετικούς μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη. Για την ακρίβεια βρήκαν ριβόζη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του RNA, αλλά και αραβινόζη και ξυλόζη, οι οποίες αποτελούν εξίσου σημαντικά «δομικά υλικά» για την Ζωή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημαντικά βιολογικά συστατικά εντοπίζονται σε μετεωρίτες, κάτι που ενισχύει την πεποίθηση πως οι αστεροειδείς ενδέχεται να κουβαλούν υλικά που σχετίζονται με τη Ζωή και ίσως στο παρελθόν να έχουν συνδράμει την εξέλιξή της στη Γη.

Σύμφωνα με τον Yoshihiro Furukawa του Πανεπιστημίου Tohoku της Ιαπωνίας:  «σημαντικές δομικές μονάδες της ζωής έχουν βρεθεί και σε προηγούμενους μετεωρίτες, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων (συστατικά των πρωτεϊνών) και των νουκλεοβάσεων (συστατικά του DΝΑ και του RNA), αλλά τα σάκχαρα ήταν ένα κομμάτι που έλειπε»

Το «μυστήριο της ζωής» συνίσταται κυρίως στο πώς προέκυψε βιολογία από μη βιολογικές χημικές διεργασίες. Το DNA είναι αυτό που φέρει τις οδηγίες για τον τρόπο οικοδόμησης και λειτουργίας ενός ζωντανού οργανισμού. Ωστόσο θεωρείται πως το RNA είναι αυτό που εξελίχθηκε πρώτο, καθώς διαθέτει μοναδικές ικανότητες, όπως το να κάνει μόνο του αντίγραφα του εαυτού του και να ξεκινά ή να επιταχύνει χημικές αντιδράσεις. Τα νέα δεδομένα ενισχύουν την αντίληψη πως το RNA είναι αυτό που συντόνισε το μηχανισμό της Ζωής και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το DNA.

«Εξωγήινα σάκχαρα ενδέχεται να συνέβαλαν στο σχηματισμό του RNA στην προ-βιοτική Γη, κάτι που πιθανόν οδήγησε στην ανάδυση της Ζωής», υποστηρίζει ο Furukawa.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προέρχονται τα σάκχαρα από την επαφή των μετεωριτών με τη Γη και έχουν στην κατοχή τους αρκετά δεδομένα που το αποδεικνύουν, με κυριότερο την ανάλυση ισότοπων που έδειξε πως τα σάκχαρα περιείχαν άνθρακα σαν και αυτόν που συναντάμε στο διάστημα και όχι την ελαφρύτερη εκδοχή του, που υπάρχει στον πλανήτη μας.

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ένα τόσο εύθραυστο μόριο όπως η ριβόζη, μπόρεσε να ανιχνευθεί σε ένα τέτοιο αρχαίο υλικό. Αυτά τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τις αναλύσεις των δειγμάτων από τους πρωτόγονους αστεροειδείς Ryugu και Bennu, που θα φέρουν τα διαστημικά σκάφη Hayabusa2 του Πρακτορείου Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης της Ιαπωνίας και OSIRIS-REx  της ΝΑΣΑ», δήλωσε ο Jason Dworkin του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*