Στα όρια του χώρου και του χρόνου: Blazar από το πρώιμο σύμπαν «σημαδεύει» τη Γη

Απεικόνιση του εξωγαλαξιακού φωτός υποβάθρου, μιας ορατής και υπεριώδους ακτινοβολίας που «διατρέχει» την Ιστορία του Σύμπαντος. (Πηγή: NASA Goddard)

Μια σημαντική δημοσίευση περιλαμβάνεται στο τεύχος Μαρτίου του επιστημονικού περιοδικού Astronomy & Astrophysics, καθώς ανακοινώνεται η ανακάλυψη του αρχαιότερου και πιο απομακρυσμένου μπλέιζαρ (blazar) στην ιστορία της αστρονομίας.

Τα blazars αποτελούν αστράφτοντα ημιαστρικά αντικείμενα (blazing quasi-stellar objects), τα οποία είναι συνδεδεμένα με μαύρες τρύπες στο κέντρο ενεργών, γιγάντιων και μακρινών γαλαξιών. Στην ουσία πρόκειται για συμπιεσμένα κβάζαρ (εξαιρετικά λαμπροί και ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες) και προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον της εξωγαλαξιακής αστρονομίας λόγω της μεγάλης βιαιότητάς τους ως φαινόμενα.

Τροφοδοτούμενα από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, τα μπλέιζαρ εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες φωτός, που κάποιες φορές είναι ικανές να διαπεράσουν ολόκληρους γαλαξίες. Αστρική σκόνη, αέρια και άστρα καταβροχθίζονται από την μαύρη τρύπα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την ενέργεια και οδηγώντας σε έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ακτινοβολίας που συχνά πλησιάζει σε ταχύτητα αυτή του φωτός.

Αυτό που τα διαφοροποιεί σε σχέση με τους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες, είναι η θέση τους σε σχέση με τη Γη, καθώς για να κατηγοριοποιηθούν ως blazars, πρέπει η κατεύθυνση της ακτινοβολίας τους να «σημαδεύει» τον πλανήτη μας. Και όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο πιο δύσκολο για την ακτινοβολία να «επιβιώσει» και να ανιχνευθεί.

Το εν λόγω μπλέιζαρ, με την ονομασία PSO J030947.49+271757.31, ανακαλύφθηκε λόγω της εξαιρετικά μεγάλης φωτεινότητάς του (έχει τη μάζα δισεκατομμυρίων ήλιων), μιας και η απόστασή του είναι όχι απλά μακρινή, αλλά στα όρια του χώρου και του χρόνου. Για την ακρίβεια, είναι ηλικίας 13 δισεκατομμυρίων ετών (13,799 δισεκατομμύρια έτη είναι περίπου η ηλικία του Σύμπαντος), κάτι που το κατατάσσει στα αντικείμενα του πρώιμου σύμπαντος από όπου μας στέλνει μεγάλης ισχύος ραδιο-σήματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*