Στο “μικροσκόπιο” η Αφροδίτη λόγω ενδεχόμενων ενδείξεων Ζωής

Η Αφροδίτη στα φυσικά της χρώματα, όπως τη φωτογράφισε το Μάρινερ 10, το 1974. (Photo by NASA / Public Domain - Image processed by Ricardo Nunes)

Σημαντική ανακάλυψη ερευνητών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τα ραδιοτηλεσκόπια των Αστεροσκοπείων της Χαβάης και της Ατακάμα στη Χιλή εντόπισαν το αέριο της φωσφίνης στα νέφη που καλύπτουν τη γειτονική Αφροδίτη.

Η φωσφίνη είναι μια ανόργανη χημική ένωση φωσφόρου και υδρογόνου και σύμφωνα με τους ερευνητές ενδέχεται να σημαίνει την ύπαρξη μικροβίων στον πλανήτη. Στη Γη, η συγκεκριμένη χημική ένωση παράγεται από βακτήρια σε περιβάλλοντα χωρίς οξυγόνο.

Η ύπαρξη μικροβίων θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει και την ύπαρξη Ζωής. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πρέπει να είναι πάντα η έσχατη εξήγηση, όμως αυτή τη φορά θεωρείται η πιο λογική εκδοχή.

Εξάλλου, οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο η φωσφίνη να προέκυψε από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τη Ζωή, όπως ηφαίστεια, μετεωρίτες, κεραυνούς και διάφορες άλλες χημικές αντιδράσεις. Ωστόσο, καμία από αυτές τις εκδοχές δεν φαίνεται να πείθει τους επιστήμονες που σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν την έρευνά τους, προκειμένου να φτάσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Η Αφροδίτη λεγόταν κάποτε και «αδελφός πλανήτης της Γης», καθώς έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτή. Ωστόσο, το περιβάλλον της διαφέρει ριζικά από αυτό της Γης, καθώς καλύπτεται από μια πυκνή, τοξική και εξαιρετικά θερμή ατμόσφαιρα θειικού οξέος και διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που εμποδίζει την επιφάνειά της από το να είναι ορατή.

Αυτή η πραγματική “κόλαση” αερίων, μοιάζει εντελώς αφιλόξενη για τη Ζωή, όμως η ερευνητική ομάδα εικάζει πως θα μπορούσε να έχει υπάρξει Ζωή στο παρελθόν, προτού ένα φαινόμενο αντίστοιχο με αυτό του «θερμοκηπίου» να καταστήσει τον πλανήτη μη κατοικήσιμο.

Παράλληλα, το περιβάλλον της Αφροδίτης θεωρείται “εχθρικό” για τη φωσφίνη, καθώς υπάρχουν ενώσεις που αντιδρούν με αυτή και την καταστρέφουν, γεγονός που προβληματίζει την ερευνητική ομάδα που αναζητά τι είναι αυτό που συνεχίζει να την παράγει.

Πριν καταλήξουν στο αν πρόκειται για ένδειξη Ζωής, οι επιστήμονες που εντόπισαν τη φωσφίνη υποστηρίζουν πως αδυνατούν να εξηγήσουν την ύπαρξή της στα νέφη της Αφροδίτης, τουλάχιστον με βάση τις γνώσεις που έχουμε για το συγκεκριμένο αέριο, την Αφροδίτη και τη γεωχημεία. Εκτός κι αν, όπως λένε, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τις γνώσεις μας.

Πάντως, μια ενδεχόμενη ανακάλυψη Ζωής στην Αφροδίτη θα αποτελούσε ένα ιστορικής σημασίας επίτευγμα, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ύπαρξη μηχανισμών που συνδέονται με τη Ζωή σε έναν τόσο κοντινό πλανήτη, θα συνιστούσε μια “πρώτη ένδειξη” πως όχι μόνο υπάρχει Ζωή στον γαλαξία μας, αλλά θα πρέπει λογικά να θεωρείται και συνηθισμένη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*