Σύζευξη Δία – Κρόνου και “βροχή των Αρκτίδων” στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο του 2020 (Δευτέρα 21/12) θα συνδυαστεί με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, καθώς Δίας και Κρόνος θα έρθουν σε “απόσταση αναπνοής” για πρώτη φορά μετά τον Μεσαίωνα.

Η λεγόμενη σύζευξη Δία και Κρόνου θα φέρει -φαινομενικά- τα δύο ουράνια σώματα σε απόσταση που ισούται με το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μοιάζουν με έναν διπλό πλανήτη. Στην πραγματικότητα βέβαια, θα απέχουν περισσότερα από 700 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλο τον κόσμο και στη χώρα μας θα κορυφωθεί στις 20:37.

Οι δύο πλανήτες έρχονται κοντά κάθε 20 περίπου χρόνια, όμως η φετινή σύζευξη Δία και Κρόνου θα είναι τόσο κοντινή που θα παραπέμπει σε εκείνη της 4ης Μαρτίου του 1226, ενώ αρκετά κοντινή θεωρείται και η σύζευξη του 1623 που είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει ο Γαλιλαίος. Οι επόμενες κοντινές προσεγγίσεις θα συμβούν το 2080 και το 2400.

Το θέαμα αναμένεται μοναδικό, ενώ ορατοί από τα τηλεσκόπια θα είναι και κάποιοι από τους μεγάλους δορυφόρους των δύο πλανητών. Η σύζευξη αναμένεται να είναι ορατή από τις απογευματινές ώρες και (κυρίως) τις βραδινές ώρες της Δευτέρας σε νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου θα συνδυαστεί και με τη βροχή των διαττόντων αστέρων των Αρκτίδων, που αποτελούν τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1790  και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα. Το όνομά τους οφείλεται στην Μικρή Άρκτο, από την οποία φαίνεται να πηγάζει η κατεύθυνσή τους.

Με την επόμενη πανσέληνο να συμβαίνει στις 30 Δεκεμβρίου, ο νυχτερινός ουρανός της Δευτέρας αναμένεται να είναι αρκετά σκοτεινός και -με τη βοήθεια του καιρού- ενδέχεται να είναι ευνοϊκός για παρατήρηση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*