«Ταξιδεύει» στο διάστημα ο Hawking

Σε μια κίνηση για να τιμήσει τη μνήμη του Stephen Hawking προέβη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η οποία εξέπεμψε στο διάστημα, μέσω του ραδιοτηλεσκoπίου του Κελμπρέρος, μια απο τις τελευταίες ομιλίες του σπουδαίου αστροφυσικού. Η ομιλία έχει ως ηχητική υπόκρουση κομμάτι που συνέθεσε προς τιμήν του Hawking ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και στο οποίο συμμετέχει ο μουσικός της τζαζ Δημήτρης Τσάκας.

Να σημειωθεί πως το ραδιοτηλεσκόπιο εξέπεμψε την ομιλία προς την πιο κοντινή σε εμάς μαύρη τρύπα του γαλαξία μας και για να φτάσουν τα λόγια του Hawking ως εκεί, θα χρειαστούν περίπου 3,5 χιλιάδες χρόνια.

Παρακάτω τα λόγια του Hawking

“Γνωρίζω πολύ καλά τη σημαντικότητα του χρόνου. Άδραξε τη στιγμή. Δράσε τώρα. Πέρασα τη ζωή μου ταξιδεύοντας στο σύμπαν μες στο κεφάλι μου. Μέσα από τη θεωρητική φυσική έψαξα να απαντήσω μερικές από τις μεγάλες ερωτήσεις, αλλά υπάρχουν άλλες προκλήσεις, άλλες μεγάλες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν και αυτές θα χρειαστούν μια νέα γενιά που ενδιαφέρεται, εμπλέκεται και κατανοεί την επιστήμη.

Πως θα ταίσουμε έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, πώς θα παρέχουμε καθαρό νερό, πώς θα παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια, πώς θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή; Ελπίζω πως η επιστήμη και η τεχνολογία θα παρέχουν τις απαντήσεις, αλλά θα χρειαστούν άνθρωποι, όντα με γνώση και κατανόηση, για να εφαρμόσουν τη λύση.

Μια από τις σπουδαίες αποκαλύψεις της Εποχής του Διαστήματος είναι η οπτική που έδωσε στην ανθρωπότητα σχετικά με τον εαυτό της. Όταν βλέπουμε τη Γη από το διάστημα βλέπουμε όλους εμάς ως όλον. Βλέπουμε την ενότητα, όχι τους διαχωρισμούς. Τόσο απλή εικόνα με ένα τόσο συγκλονιστικό μήνυμα: ένας πλανήτης, μία ανθρωπότητα.

Είμαστε μαζί και έχουμε ανάγκη να ζήσουμε μαζί, με ανεκτικότητα και σεβασμό.

Πρέπει να γίνουμε πολίτες του κόσμου.

Ήμουν εξαιρετικά προνομιούχος που μπόρεσα μέσα από τη δουλειά μου να συμβάλλω στην κατανόησή μας για το σύμπαν. Αλλά θα ήταν αλήθεια ένα άδειο σύμπαν, αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που αγαπώ και με αγαπούν. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες στο χρόνο που ταξιδεύουν μαζί προς το μέλλον. Αλλά ας δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε αυτό το μέλλον ένα μέρος που θα θέλαμε να επισκεφθούμε.

Να είστε γενναίοι, να είστε αποφασισμένοι. Ξεπεράστε τις πιθανότητες.

Μπορεί να γίνει.”

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*