«Το χάος που εμείς δημιουργήσαμε» | H εξομολόγηση ενός πρώην υψηλόβαθμου των ΗΠΑ

Φωτογραφία από tammyatWTI από το Pixabay

«Συνειδητοποίησα ότι πιθανότατα εξαπατήσαμε τον αμερικανικό λαό και σίγουρα την διεθνή κοινότητα και ένιωσα αρκετά άσχημα για αυτό. Εύχομαι να είχα παραιτηθεί»

Με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο NowThis, o Λάρι Ουίλκερσον, σμήναρχος και πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, αναφέρεται στην περίοδο του πολέμου στο Ιράκ, όταν και βοήθησε τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, να ετοιμάσει την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλθηκαν όσα επρόκειτο να συμβούν και συνδέει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου με το σήμερα και αυτό που πιστεύει πως δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από προετοιμασία πολέμου με το Ιράν.

«Ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν περισσότερο, είναι πως χρησιμοποιούνται οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν το 2002 και αρχές του 2003 για το Ιράκ. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες τακτικές, η ίδια διαδικασία, η ίδια στρατηγική, όλα ίδια. Κι όμως, φαίνεται να ισχύει αυτό που ο Gore Vidal είπε για τον αμερικανικό λαό: είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμνησίας.

Φαίνεται πως δεν υπάρχει λογική στάση εκεί έξω σχετικά με αυτό, ότι ξέρετε το έχουμε ξαναδεί αυτό. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε ξανά. Είμαστε σε πόλεμο εδώ και 17 χρόνια. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε σ’ αυτήν τη χώρα. Κανείς δε θυμάται αυτά τα πράγματα. Κανείς δεν τα συσχετίζει με το παρόν ή το μέλλον και συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά»

 

 

«Όντως, τα στοιχεία και η συμπεριφορά του Ιράκ δείχνουν πως ο Σαντάμ Χουσεΐν και το καθεστώς του αποκρύπτουν τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν περισσότερα όπλα μαζικής καταστροφής»

Ομιλία Κόλιν Πάουελ στον ΟΗΕ

 

«Όταν τον άκουσα, συνειδητοποίησα πως οι έξι μέρες και οι 7 νύχτες που περάσαμε προετοιμάζοντας την παρουσίασή του, δεν μου επέτρεψαν να κοιτάξω το όλο πράγμα, να καταλάβω τι ακριβώς έλεγε, ειδικά το κομμάτι όπου συνέδεσε τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα με τον Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο εγώ και άλλοι από τις υπηρεσίες πληροφοριών ξέραμε πως ήταν πραγματικά τραβηγμένο.

Άρα λοιπόν, δίναμε ψευδείς πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη. Και ο αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Τσέινι και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζορτζ Τένετ, γνώριζαν πως ήταν ψευδείς πληροφορίες και δεν το είπαν ποτέ στον Υπουργό Εξωτερικών. Ήταν ένα από τα χαμηλότερα σημεία, αν όχι το χαμηλότερο σημείο στην επαγγελματική μου ζωή και ο Πάουελ είχε πει πως πρέπει να μνημονεύομαι για πάντα για εκείνη τη στιγμή στα Ηνωμένα Έθνη που μιλούσα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Υποψιάζομαι πως έχει δίκιο»

 

«Φίλοι συμπολίτες μου, αυτή τη στιγμή αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται στα πρώτα στάδια στρατιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αφοπλίσουν το Ιράκ, να απελευθερώσουν τον λαό του και να προστατεύσουν τον κόσμο από σοβαρό κίνδυνο»

Τζόρτζ Μπους

 

«Αυτή η απόφαση, το 2003, να εισβάλουμε στο Ιράκ ήταν και θα ερμηνεύεται για πάντα από τους ιστορικούς ως ένα καταστροφικό στρατηγικό λάθος. Αυτό που κάναμε, όταν εισβάλαμε στο Ιράκ, ήταν να παραβιάσουμε περισσότερα από 40 χρόνια αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Καταστρέψαμε την ισορροπία δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και αρχίσαμε αυτό που συμβαίνει τώρα και πιθανότατα θα συνεχίσει να συμβαίνει για τα επόμενα χρόνια, αυτό το μαζικό χάος, οι σκοτωμοί, ο θάνατος, η πείνα, κράτη να καταρρέουν και ούτω καθεξής.

Συρία, Λιβύη, Ιράκ και πιθανά Λίβανος, ίσως Ιορδανία. Αυτό που έχουμε είναι χάος που εμείς δημιουργήσαμε. Όσο σίγουρα δημιουργήσαμε το χάος, δημιουργήσαμε και το ISIS. Δημιουργήσαμε όλο αυτό με εκείνη την πραγματικά καθόλου σοφή απόφαση του 2003 να εισβάλουμε στο Ιράκ.

Η καμπάνια να πειστεί ο αμερικανικός λαός να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ, ήταν αρκετά αποτελεσματική κι αν αναλογιστεί κανείς πως βασίστηκε σε ένα οικοδόμημα από ψεύδη, ήταν όντως πολύ αποτελεσματική. Το Ιράν δεν είναι το είδος της απειλής που λέμε πως είναι. Δεν έχουν καν πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ στρογγυλοκάθεται πάνω σε 200 ή 300 πυρηνικά όπλα. Μπορεί να το αρνείται όλη μέρα, αλλά έχει πυρηνικά όπλα. Λοιπόν, το Ιράν δεν έχει. Και θεωρώ πως σταμάτησε να προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα στις αρχές του 2000.

Θεωρώ πως υπάρχει πραγματικό πρόβλημα σ’ αυτή τη χώρα αυτή η στιγμή με το γεγονός πως είμαστε σε πόλεμο για 17 χρόνια. Λιγότερο από το 1% της χώρας ματώνει και σκοτώνεται για το υπόλοιπο 99%. Αυτοί οι νέοι, άντρες και γυναίκες, προέρχονται από τις λιγότερο εύπορες και τις λιγότερο μορφωμένες οικογένειες. Προέρχονται από τους φτωχούς. Αυτοί είναι που πολεμάνε τους πολέμους για εσάς αυτή τη στιγμή.

Κι ίσως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θα πουν “σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας”, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να ανακουφίζουν την ίδια τους την ενοχή, γιατί αυτό κάνουμε εδώ και 17 χρόνια. Πρέπει να σταματήσουμε.

Όταν ήμουν νέος, στην ηλικία των 21, πήγα στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πήγα σ’ έναν πόλεμο που βασίστηκε σε ψέμματα. Σαν μεγαλύτερος, ήμουν επικεφαλής προσωπικού στο Υπουργείο Εξωτερικών και παρακολούθησα έναν ακόμη πόλεμο να ξεδιπλώνεται, βασισμένος σε ψέμματα. Τον πόλεμο του Ιράκ. Τώρα προετοιμαζόμαστε να πάμε σε πόλεμο με μια άλλη χώρα, το Ιράν, βασιζόμενοι σε ψέμματα. Πρέπει να το αποτρέψουμε»

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*