Οι δρόμοι αφηγούνται την ιστορία- Η περίπτωση του WD

"Four Elements, Air"- Πάρκο Γουδί

Γεννημένος στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο «ζωγράφος» του δρόμου WD (Wild Draw­ing) ζει μόνιμα στην Αθήνα και έχει βαλθεί να την αφήσει λίγο πιο όμορφη από ό,τι την βρήκε, αποδεικνύοντας με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο πως η ικανότητα της μεσογειακής μητρόπολης να «μαγνητίζει» κόσμο από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αλλά και ο ρόλος της ως σταυροδρόμι πολιτισμών, είναι τα στοιχεία που την καθιστούν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

«Η γνώση μιλά, η σοφία ακούει»

 

Γιατί μπορεί αυτό το μικρό κομμάτι γης στο νοτιότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου να έχει περάσει από πολλά κύματα, μπορεί το «σήμερα» να μοιάζει σε κάποιους ζοφερό και παρηκμασμένο, αλλά η ιστορική αλήθεια λέει πως ποτέ -ακόμα και στις χειρότερες μέρες- δε σταμάτησε να παράγει πολιτισμό. Και αυτό όχι επειδή το «λέει» το DNA μας, αλλά επειδή ποτέ δεν μείναμε μόνοι. Πάντα συνδιαλεγόμασταν πολιτισμικά, πάντα ανταλλάσσαμε τα καλύτερα στοιχεία μας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες των «άλλων» και κάθε φορά που η σκληρή πραγματικότητα «μύριζε» παρακμή, πάντα εμφανιζόταν «κάποιος WD» να μας θυμίσει πως εδώ, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε.

 

 

Οι δρόμοι της Αθήνας κατακλύζονται από εντυπωσιακά graffiti που αποτυπώνουν τη φλόγα που σιγοκαίει στην καρδιά της πόλης. Και βέβαια, ο WD δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί εγχώριοι street artists, αλλά και πολλοί επισκέπτες που έρχονται για να αφήσουν το δικό τους στίγμα στον πολύχρωμο καμβά της. Ωστόσο, οι εκπληκτικές «δουλειές» του WD τον κατηγοριοποιούν ως ένα από τα «ευλογημένα παιδιά» των τεχνών του δρόμου και μας χαροποιούν που διάλεξε την Αθήνα για πόλη του.

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

 

Kαι όσο για την πολιτισμική ανταλλαγή, δημιουργεί έναν αντίκτυπο που δεν αντανακλάται μόνο στους διακοσμημένους τοίχους, αλλά και στον ίδιο τον ψυχισμό των καλλιτεχνών. Αυτή η ανταλλαγή είναι που «γέννησε» ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του WD, την «σοφή κουκουβάγια» (σύμβολο της αρχαίας Αθήνας), αλλά κυρίως  ώθησε έναν Ινδονήσιο να μουτζουρώσει τους τοίχους με τον πόνο ενός λαού που υποφέρει, σαν να ήταν δικός του.

Εξάρχεια- «Άστεγος»

 

Αν θέλετε να επισκεφθείτε τη σελίδα του WD στο φβ, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*