50 χρόνια πριν, το πρώτο επεισόδιο των Monthy Python

Στις 5 Οκτώβρη του 1969 μεταδίδεται από τον «αέρα» του BBC1 το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειράς «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντυ Πάιθον» που αποτελούσε την πρώτη τηλεοπτική απόπειρα μιας ομάδας 6 κωμικών. Επρόκειτο για τους Τέρυ ΓκίλιαμΓκράχαμ Τσάπμαν, Έρικ Άιντλ, , Τέρυ Τζόουνς, Τζον Κλιζ  και Μάικλ Πέιλιν. Οι έξι τους, για τα επόμενα χρόνια θα συνιστούσαν ένα πραγματικό «τσίρκο», σατιρίζοντας με τα σκετς και τις ταινίες τους κάθε «ιερό και όσιο» της βρετανικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης δυτικής κουλτούρας.

Εκτός από την τηλεοπτική κωμική σειρά τους στο BBC, η οποία πλέον θεωρείται θρυλική, είναι γνωστοί και για τρεις κινηματογραφικές τους ταινίες, που θεωρούνται επιτομή του έργου τους και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σπουδαιότερες κωμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στην πρώτη χρονικά, με τίτλο Οι Μόντυ Πάιθον και το Άγιο Δισκοπότηρο (1975) «πειράζουν» έναν από τους θεμέλιους λίθους της βρετανικής μοναρχίας, τον Μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Τα ευγενή ιδανικά και οι αρετές που πηγάζουν από τον μύθο παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο από τους Πάιθον που η ελληνική μετάφραση του τίτλου είναι απλά εύγλωττη: «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης»

Στην δεύτερη (Life of Brian, 1979), παρωδούν την χριστιανική κουλτούρα από τη ρίζα της, από την εποχή δηλαδή που έκανε τα πρώτα της βήματα, αποδίδοντας με τον δικό τους τρόπο το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε. Αντί για τη Ζωή Του Χριστού, αυτοί δημιουργούν τη δική τους «Ζωή του Μπράιαν», ενός τύπου που γεννήθηκε διπλανό στάβλο με τον Ιησού και συνεχώς τον μπερδεύουν με τον Μεσσία.

Στην τρίτη (Το Νόημα της Ζωής, 1983), δίνουν την απάντησή τους στο προαιώνιο υπαρξιακό ερώτημα με μια σειρά από σκετς που διακρίνονται από άφθονο μαύρο χιούμορ και συγκεντρώνουν κάποιες από τις πιο παράξενες, παράλογες αλλά και σκοτεινές στιγμές τους.

Παρόλο που «έθιξαν» τόσο κόσμο με τη σάτιρά τους, αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό (τους έχουν αποκαλέσει Μπητλς της κωμωδίας) και θεωρούνται από τους κορυφαίους του είδους.  Είναι χαρακτηριστικό πως η λέξη spam (σπαμάρω) προέρχεται από δικό τους σκετς, ενώ έχουν δει μεταξύ άλλων αστεροειδείς (τους 9617 Grahamchapman, 9618 Johncleese, 9619 Terrygilliam, 9620 Ericidle, 9621 Michaelpalin, 9622 Terryjones, και 13681 Monty Python), μια γλώσσα προγραμματισμού (Python), ένα απολίθωμα ζώου (Montypythonoides) και ένα μεταλλαγμένο γονίδιο(indy) να παίρνουν το όνομά τους.

 

Photoby GettyImages

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*