LSD, μανιτάρια και άλλα ψυχεδελικά αναγεννούν τους νευρώνες και μαγνητίζουν το επιστημονικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports,  ψυχεδελικές ουσίες, όπως το LSD και το DMT, προωθούν τη δομική και λειτουργική πλαστικότητα των νεύρων και χάρη σε αυτή τους την ικανότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και ο εθισμός.

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών είναι η ατροφία των νευρώνων στον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. H συγκεκριμένη περιοχή ελέγχει μεταξύ άλλων το συναίσθημα, τη διάθεση και το άγχος. Σε “συνθήκες κατάθλιψης” οι νευρώνες του προμετωπιαίου λοβού συρρικνώνονται. Ωστόσο φαίνεται πως τα ψυχεδελικά που επηρεάζουν τη σεροτονίνη στο σώμα μας, έχουν την τάση να δημιουργούν νέες συνάψεις και νέους νευρώνες, φρεσκάροντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η σεροτονίνη εξάλλου αποτελεί χημική ένωση του οργανισμού μας που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής, μεταφέροντας πληροφορίες από τον ένα νευρώνα στον άλλο.

Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν πως τα αποτελέσματα «υπογραμμίζουν τις θεραπευτικές δυνατότητες των ψυχεδελικών και, κυρίως, αναγνωρίζουν τις φαρμακευτικές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη χημικών ενώσεων που προάγουν την πλαστικότητα ως ασφαλείς, αποτελεσματικές και ταχείας δράσης θεραπείες για την κατάθλιψη και σχετικές διαταραχές»

Μάλιστα, σύμφωνα με τον βρετανικό Independent που επικαλείται την έρευνα, η ίδια επιστημονική ομάδα στο πρόσφατο παρελθόν είχε χορηγήσει δόση DMT σε αρουραίους με σκοπό να ξεπεράσουν τον φόβο του ηλεκτρικού σοκ, ένα φόβο που δημιουργήθηκε σκόπιμα ως προσομοίωση της διαταραχής μετα-τραυματικού στρες. Το DMT, που αποτελεί βασικό συστατικό του Ayahuasca (ενός ψυχοδραστικού σκευάσματος των ιθαγενών του Αμαζονίου), βοήθησε ώστε το πείραμα να στεφθεί με επιτυχία.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε μια ευρεία γκάμα χημικών ενώσεων όπως τρυπταμίνες, αμφεταμίνες και εργολίνες, οι οποίες αποτελούν δραστική ουσία σε πλήθος παράνομων ναρκωτικών (όπως τα “μαγικά” μανιτάρια) και αποδείχθηκε πως αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέες συνάψεις.

Τα αποτελέσματα επιτρέπουν στους επιστήμονες να συγκρίνουν την επίδραση των παραπάνω χημικών ενώσεων με την κεταμίνη (μια ακόμη ένωση που συναντάμε σε απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες), η χρήση της οποίας θεωρείται πλέον ως το μεγαλύτερο -εδώ και δεκαετίες- επίτευγμα στον τομέα της θεραπείας σοβαρών ψυχικών διαταραχών, καθώς έχει εντυπωσιάσει με την ικανότητά της να ανακουφίζει από βαριές μορφές κατάθλιψης και αυτοκτονικές τάσεις, ανθρώπους που προηγουμένως αδυνατούσαν να βοηθηθούν από τις συμβατικές θεραπείες.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την διαδεδομένη πλέον χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για την αντιμετώπιση της επιληψίας, του γλαυκώματος, της νόσου του Crohn, του Αλτσχάιμερ και πολλών ακόμα παθήσεων, γίνεται κατανοητό πως μια σειρά από ποινικοποιημένες ουσίες ετοιμάζονται να πρωταγωνιστήσουν στην μεγαλύτερη σύγχρονη θεραπευτική επανάσταση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*