WWF: «Η Μεσόγειος φλέγεται»

Photo by Matthis Volquardsen / Pexels

Με κοινή τους έκθεση, οι οργανώσεις της WWF σε έξι χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία) παρουσιάζουν δεδομένα και στατιστικές από τις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου κατά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, εστιάζοντας στο διάστημα 2009 – 2018.

Η έκθεση με τίτλο «Η Μεσόγειος φλέγεται» αποτυπώνει τις τάσεις των δασικών πυρκαγιών και το κόστος τους σε περιβαλλοντικό, ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα καταθέτει προτάσεις σχετικά με την πρόληψη και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή.

Από το 2009 έως το 2018, περίπου 56.000 πυρκαγιές το χρόνο οδηγούν σε 3.750.000 στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια απώλεια του 0,6% των δασών της Μεσογείου. Μόνο το 2017, χάθηκαν 9 εκ στρέμματα δάσους (έκταση ίση με την Κύπρο), σηματοδοτώντας έτσι την χειρότερη καταγραφή από το 1985 και μετά.

Τα φυσικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, η τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου, η συσσώρευση καύσιμης ύλης, οι έντονες πιέσεις στον φυσικό χώρο και η διαδεδομένη συνήθεια χρήσης της φωτιάς εντοπίζονται ως κοινά χαρακτηριστικά στις χώρες της Μεσογείου όπου και καταγράφεται το 80% των καμένων εκτάσεων της Ευρώπης.

Το περιβαλλοντικό κόστος είναι ανυπολόγιστο, καθώς πλήττεται η πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου και καταστρέφονται βιότοποι ανεκτίμητης οικολογικής αξίας. Παράλληλα, διαταράσσεται η υδρολογική ισορροπία και η ποιότητα των υδάτων, ενώ εντείνεται η διάβρωση του εδάφους. Σπάνια είδη βρίσκονται σε κίνδυνο και η ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα περιορίζεται.

Την ίδια στιγμή, βαρύ είναι το κόστος και σε ανθρώπινες ζωές με 488 θύματα στο διάστημα 2000-2016 να καθιστούν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές τις φονικότερες στην ιστορία.

Είναι σημαντικό πως το 96% των περιστατικών οφείλεται στον άνθρωπο (40% από αμέλεια, 26% από πρόθεση και 28% από άγνωστα αίτια- σε Ελλάδα και Πορτογαλία το τελευταίο ποσοστό πλησιάζει το 50%), ενώ μόλις το 4% προκαλείται από φυσικά αίτια.

Η έκθεση τονίζει πως η κλιματική αλλαγή θα εντείνει το φαινόμενο και θέτει ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στη βόρεια Ευρώπη, μια περιοχή που στο παρελθόν διακρινόταν για τα χαμηλά της ποσοστά, ενώ παρατηρεί πως στο νότο τα περιστατικά λαμβάνουν όλο και πιο έντονο χαρακτήρα.

Με βάση τα παραπάνω η WWF προτείνει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και σε προσαρμογές που θα καταστήσουν τα μεσογειακά δάση ανθεκτικότερα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ άλλων μέτρων, τονίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και για «θέσπιση πολιτικών χρήσεων γης ως μέτρο πρόληψης, μέσω της άμβλυνσης των κοινωνικών συγκρούσεων που δημιουργούν τα ποικίλα συμφέροντα στη δασική γη». Ταυτόχρονα προτείνει την «εφαρμογή στοχευμένης μεταπυρικής αποκατάστασης, με στόχο την ανασύσταση του μεσογειακού μωσαϊκού βλάστησης και εντέλει και την αποτροπή μελλοντικών απειλών».

Επιπλέον, δίνεται σημασία στην ανάγκη «πληρέστερης εξακρίβωσης και ανάλυσης των αιτίων και των κινήτρων των ανθρωπογενών πυρκαγιών».

 

O επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος της WWF στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Λιαρίκος, ανέφερε: «Σύμφωνα με την έκθεση, η Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια σφοδρότερες και πιο εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να μετακινηθεί η πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα από την καταστολή στην πρόληψη, προκειμένου να μην ζήσουμε άλλες φονικές πυρκαγιές, όπως αυτές που σημειώθηκαν το 2017 και το 2018 στην Πορτογαλία την Ισπανία και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 225 άνθρωποι. Η μελέτη καταδεικνύει επίσης ότι είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, το 96% των δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο προκαλείται από τον άνθρωπο. Η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης σε συνδυασμό με την κοινωνική εγρήγορση είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών μας και των ανεκτίμητων υπηρεσιών που μας παρέχουν».

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*